Минамата

Една снимка е достатъчна да разкрие случващото се от години

Държава: САЩ, ОАЕ, Япония
Година: 2020
Времетраене: 110 минути
Минамата
За продукцията

Драма

Режисьор: Андрю Левитас
В ролите: Джони Деп, Акико Ивасе, Хироюки Санада, Бил Най и др.

Фабула от действителна история

Бивш военен фотограф документира последиците от отравяне на населението с отпадъчни води в крайбрежен град на остров Кюшу, Япония.

ФИЛМЪТ

В Япония представянето на филма "Минамата" е организирано от доброволци преди световното разпространение.

Полемиката е очаквана. От една страна се появяват възражения срещу "акуратното" представяне на историята, с обвинения в манипулативност. От друга страна Префектура Кимамото подкрепя прожекцията.

Официалната премиера е на Филмовия фестивал в Берлин, на 21 февруари 2021.

Филмът е сред Петте фаворита на публиката за наградите "Оскар" през 2022 въпреки слабите приходи под 2 млн.долара до този момент.

Трима независими продуценти изискват правата от "Метро Голдуин Майер" за разпространение в САЩ, което започва от 15 декември 2021.

В роли са японските актьори Хироюки Санада и Таданобу Асано, познати от "47 Ронини" (2013).

Оригиналната музика във филма е на Рюичи Касамото.

Цялата история отбелязва завръщането на Джони Деп на голям екран във филм с кауза.

СЮЖЕТ

Ню Йорк 1971 година. След голяма слава през Втората световна война изключителният фотограф Юджийн Смит се е оттеглил от света и занаята, докато не попада на ужасна следа. Изпратен от редактора на списание "Лайф"" - Робърт Хейс, фоторепортерът Смит заминава за крайбрежния японски град Минамата, където местните хора от десетилетия са жертва на отравяне с живак. Причината са отпадъчните води на химически завод.

Проблемът се знае от години, но не се решава от държавата, а химичната корпорация отрича. Потресен от разкритията на място, Смит впряга всичките си сетива, за да разобличи фактите. Американецът се запознава с болните, наблюдава състоянието им и подкрепя усилията им да бъдат спасени. Въпреки заплахите, въоръжен само с камера и с вътрешните си убеждения, Смит трябва да обърне погледа на целия свят към истината с една снимка, която няма нужда от коментар.

ИСТОРИЯТА, която продължава

Филмът е създаден по действителна история, която продължава не само в Япония.


Минамата е град в Префектура Кимамото, на югозападния бряг на остров Кюшу.

Първите данни за токсично отравяне там датират от 1956 и продължват десетилетия. Заболяването на заразените носи името на града - диганозата се нарича "Минамата" и е валидна не само в Япония. Начинът на заразяване е чрез рибните продукти, с които населението се храни. За опасността са предупредени и американците на другия бряг. Първите симптоми според хрониката от 50-те години на ХХ век са били открити в поведението на котките, които се хвърляли във водата.

Случаят не приключва през 1971 година, както е във филма "Минамата". От този период започват съдебните дела, които продължават повече от 50 години, и през ХХІ век.

И двете отговорни страни - японската химическа корпорация и правителството - изплащат обезщетения, с които жертвите на заразяването се съгласяват. Производството остава. Корпорация "Чисо" сменя името си през 2012 на Japan New Chisso, но дейността не приключва. "Чисо" е основана през 1906 година и е една от най-големите химични компании в страната, последно за производство на течни кристали.

Според данните за последните 36 години заболелите са 2252, смъртните случаи са 1043.
Обезщетенията продължават да се изплащат, дори и като ежемесечни компенсации и здравни помощи.
Ситуацията е двустранно критична - с реална и смъртоносна вреда от замърсяване от една страна и с възможност за спекулативно изплащане на средства на мними жертви от друга. Подобна "преливна" картина не е нова за Япония - страната-основоположник на социалните, здравни и пенсионни грижи в света.

*Същият сюжет по действителен случай - за жертви от индустриално замърсяване на водата, се разследва не само в Япония, а и в САЩ - в забележителния съдебен трилър "Гражданско дело" (1998), с Джон Траволта и Робърт Дювал.

Златна Романова

"ГРАЖДАНСКО ДЕЛО"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад