Младият Карл Маркс

Новите "понятия", сметки и идеи не променят картината с феодали, роби и васали: "Философите само интерпретират действителността, но не я променят..."

Държава: Франция, Германия, Белгия
Година: 2016
Времетраене: 118 минути
Младият Карл Маркс
За продукцията

Историческа драма

Сценарист и режисьор: Раул Пек
в ролите: Аугуст Дийл, Щефан Конарске, Вики Крипс, Хана Стийл и др.

"Младият Карл Маркс" разказва историята през ранните му години с Жени Маркс и Фридрих Енгелс - в Париж, Брюксел и Лондон - от предверието на "световната промяна".

Роденият в Порто Пренс Раул Пек е сценарист и режисьор на филми с позиция - "Лумумба", "Смъртта на Пророка". Историята в "Младият Маркс" е представена на три езика - немски, френски и английски, според героите и мястото на действие, самият филм е посрещнат с ограничения в разпространението - в Швейцария и Канада.
Музиката е "Като търкалящ се камък", в изпълнение на Боб Дилън.

Сюжет

26-годишният Карл Маркс и съпругата му Жени са в изгнание. През 1844 в Париж Маркс среща Фридрих Енгелс - син на богат индустриалец, който се интересува от тежкото положение на работническата класа и добавя последния щрих в новата визия на Маркс за света. Те осъзнават, че "Философите само интепретират действителността, но не я променят". Затова ще се опитат "Да освободят духовете и съзнанието" с нова идеогема и тя първоначално няма да се хареса на феодалите.

Между цензурата, репресиите, бунтовeте и политическите катаклизми, двамата мислители са точно на прага на вълната, която трябва "да сложи началото на нова ера".

Написаното от тях излиза само няколко седмици преди революцията от 1848, обявила края на феодализма в Свещената Римска империя на Германия.

Странното е, че 60 години след своята велика Революция от 1789 Франция също не се е приближила към тези, които я извършват, а в Англия ударът предстои няколко пъти - без голям преврат и промени....

__________

*Маркс пише прочутия "Манифест", но той не може да се чете без "Капиталът", довършен от Енгелс, който макар и отхвърлян от капиталистите се превръща в тяхна настолна книга, също както "Владетелят" на Макиавели вече 400 години е наръчник по коварство и непотизъм за властващите и техния "нов морал".

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад