Момичето, което ловува с орел

Атракция от степите на Монголия

Държава: Великобритания, Монголия, САЩ
Година: 2016
Времетраене: 87 минути
Момичето, което ловува с орел
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Ото Бел
Оператор: Саймън Ниблет
Музика: Джеф Петерс

13-годишната Айшолпан ще бъде първата жена от векове и от 12 поколения в една номадска фамилия, която ще мери сили в традиционен мъжки турнир в Монголия.

С помощта на баща си, Айшолпан се обучава да дресира и да лови свой орел - "Белокрилия", за да се яви срещу мъже от цялата страна в ежегодния местен Фестивал за ловци на орли - "Златният орел".
За нейната смелост и упоритост баща й Рис Нургаев казва: "Това не е избор, а зовът на кръвта".

Британският режисьорът Ото Бел е пътешестващ документалист, снимал филми от Египет, Япония, Уганда и Виетнам за разни компании /IBM, BBC, NBC, Philips, Times of India/. За тази история бил вдъхновен от фотоси на Ашер Свиденски, забелязани като "възхитителни" от БиБиСи, National Geographic, Huffington Post. За кратко време се превърнали в сензация в социалните мрежи, а документалистът Бел решил да разкаже една филмова история - с фестивално участие и любопитство от цял свят.

Снимките - с най-високи технологии, са в Алтайските планини на Северозападна Монголия, един от най-изолираните райони в света, на границата с Китай. Спонсор на филма е Shine Global - независима продуцентска компания, чиято цел е "чрез филми да информира и предизвика внимание, действия, грижа и промяна срещу експолатацията на деца".


"Момичето, което ловува с орел" е представен в "Детската програма" на Филмовия фестивал в Сънданс и на екологични форуми. Баща и дъщеря Нургаеви гостуват в Юта, където Айшолпан трябва да демонстрира своите способности пред публиката, с местен орел.

За съжаление, красотата и автентичността в тази коренна монголска история са "похитени", както се очаква, от компаниите за бизнес, околна среда, глобализъм, фестивали и шоупрограми.

*Същата история се разпространява в продуциран от Китай 4-минутен видеофилм на унгарския оператор и пътешественик Мартин Бужора - "Историята на Айшолпан" (2017)

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад