Мортен

Без норми в скритите кръгове на властта, както и на възмездието...

Държава: Нидерландия
Година: 2019
Времетраене: 50 минути
За продукцията
Всички епизоди

Драма
8-сериен телевизионен филм

Режисьор: Жан ван де Велде
В ролите: Питър Пол Мюлер, Клер Бендер, Елиса Беуегер, Йоке Девинк и др.

"Мортен" е създаден по романи на Доминик ван дер Хейде и Анет де Йонг. Историята не е фикция, а хроника от действителността. Мястото е Нидерландия, но интригата е универсална.

Сериалът е подценяван само "кинематографично", за да пренасочи вниманието от темата в затегнатия сюжет, а тя е за "светлината" на личностите и нивото на политиците, за средствата и манипулациите сред управляващите и управляваните не само в Нидерландия, а навсякъде, където се появяват обещаващи лица за "новото", но все същото бъдеще...

Не на последно място са и правилата на възмездието.

В целия зависим кръг от историята на "Мортен" е изрисуван Моралът като норма, която не се присъжда с титла, по ранг, произход или за... обезщетение, а се изразява реално с мислите и действията, които все липсват...

СЮЖЕТ

Мортен Матейсен се изявява като неолиберален политик с амбиции за нещо повече в близко бъдеще. Той "смята" да се издигне в новия премиер на Нидерландия. На пръв поглед изглежда добре.

Мортен има щастливо семейство, въпреки че съпругата му Естер е в постоянна депресия, а дъщеря му Филипин се забърква в неприятности, които засягат не само нея. Но големият проблем идва от миналото.

Човек е починал заради действията или бездействието на Мортен. Младата Кели притежава доказателство и няма да се откаже да разобличи виновния за смъртта на баща си.

Междувременно амбициозният кандидат-премиер върти собствен партиен офис, на негово разположение е умната секретарка Евелин, готова и на извънредни услуги, като частно разследване и интимни срещи.

Скандалните разкрития от миналото на политика вече са в медиите. Има и свидетел на случилото се през "онова неудобно" вечерно парти.

Историята е фатална за кариерата на Мортен, а вездесъщата Кели прониква навсякъде - и в партията, и в семейството му.

Мортен трябва се отърве, но следващите действия - негови и на околните - го правят все по-зависим. В нервен пристъп съпругата му извършва убийство, има очевидец.

В същото време "идеалните" неолиберали са користно разделени отвътре и атакувани отвън - по разни въпроси и интереси.

Ситуацията е нестабилна. Ден след ден везните се клатят според движещите удари - за и срещу истината. Резултатът е въпрос на време - кой ще бъде по-бърз да разкрие или да закрие този случай, ако не се стигне до цинична сделка, която пак не спасява никого.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад