Мускетарят с маратонките

Държава: България
Година: 1997
Времетраене: 50 минути
Мускетарят с маратонките
За продукцията

Режисьор: Зоя Касамакова
Сценарий: Румен Николов
В ролите: Петя Силянова, Любен Чаталов, Николай Илиев, Сава Герова, Милена Живкова и др.

Главният герой привидно е най-обикновен софийски тийнейджър. Чрез митологемата на мускетарството авторите му приписват извечни ценностни характеристики - чест и саможертва. Персонажът живее в едно конкретно и на пръв поглед изчистено от идеализъм време. Той е обут в маратонки.

Биографичен епизод на бащата се трансформира в ежедневието на сина, а в основата и на двете истории е характерното за мускетарската сюжетика cherchez la femme. Действието на филма се развива в миналото и в настоящето, в които са поместени ретроспективно свързаните и идентични истории.

Миналото и настоящето включват съответно епохата на социализма и малко след нея. Мускетарството се оказва явление, което еднакво вълнува живеещите и при двете системи.


Авторът на сценария Румен Николов споделя, че филмът има доста признание по света: Голямата награда на Балканския детски фестивал "Златна амфора"- 1997 г. Специалната награда на фестивала „Златната ракла" - 1998 г. Специалната награда на фестивала „При Данюб"- Братислава 1999 г. Трета награда на фестивала „При Жьонес Мюнхен"-1998 г. и още номинации в Москва, Кайро, Чикаго.

"Накрая ще споделя една любопитна случка, която стана на фестивала „При Жьонес" 1998г. през юни. Това е най-големият и престижен фестивал в Европа за детски ТВ програми и филми. Там всички прожектирани филми, когато определен ден завърши, се обсъждат. Това става в голяма зала с модератор - специалист, който гледа всичко и провокира дискусията. В случая това беше г-н Кале Вюрст – главен редактор в Норвежката национална телевизия. И какво беше удивлението ни с режисьорката Зоя Касамакова, когато вместо професионално обсъждане, всички започнаха да разказват спомените си от своите първи влюбвания, за първите си любови и т.н.", разказва Николов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад