Музей „Манастирско стопанство" в Рилския манастир

Музей „Манастирско стопанство" в Рилския манастир
В предаването
Всички броеве

Ако влезете в Рилския манастир през Самоковската врата, не може да не ви направи впечатление музеят „Манастирско стопанство". В него са изложени експонати, свързани със стопанската дейност на Светата обител през 18-и и 19-и век. За манастирските ниви и стада тогава са се грижели около 300 души. В стопанството на Светата обител е имало над 1000 овце, 200 кози, около 30 крави, повече от 100 пчелни кошера.

След опожаряването на манастира през първата половина на 19-и век той е възстановен отново. В музея „Манастирско стопанство" може да се види изградената тогава воденица, която се е захранвала с вода от река Друшлявица по дървен канал. В близост са складовете за зърно. Интересна е и фурната, запазена в много добро състояние. Някога в нея са пекли по 300 хляба. Уникална е магерницата, дело на майстор Алекси.

На празници в манастира са идвали до 10 хиляди поклонници. Светата обител им е подсигурявала подслон и храна. Тя е била приготвяна в казани, някои от които с вместимост по два тона и половина.

В експозицията могат да се видят също стари пчелни кошери, както и съоръжения за добив и превозване на дървен материал, тъй като Светата обител е притежавала и много гори.

В стопанската част се намира и помещението, в което са почивали пазачите или пандурите, както са ги наричали някога. В средата на 19-и век те са около 40 души. Пандурите са притежавали позволителни билети за носене на оръжие. Най-известен от тях бил Ильо войвода.

Днес стопанството е много по-малко. За животните и градините на манастира се грижат един пастир и братството на обителта.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад