На един език

Каква е равносметката от 30-годишното пълноправно членство на България в Межуднародната организация на Франкофонията

Държава: България
Година: 2024
Времетраене: 30 минути
На един език
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Дамян Петров

Продукция: БНТ, Министерство на външните работи

Филмът "На един език" е посветен на отбелязването на 30 години от членството на България в Международната организация на Франкофонията през 2023.

Франкофонската общност се сформира на 20 март 1970 от 21 държави, които подписват Конвенция за създаване на Агенция за културно и техническо сътрудничество на френскоговорящите страни (ACCT), по инициатива на трима африкански държавни лидери – Леополд Седар Сенгор (Сенегал), Хабиб Бургиба (Тунис) и Хамани Диори (Нигер).
През 1996 в Маракеш е приет Устав (Харта) на Франкофонията, а през 1998 е прието името Международна организация на Франкофонията, в която членуват 56 страни, сред които и България, с 14 страни - наблюдателки.

Франкофонската дейност в България първоначално се ръководи от Министерство на културата, а от 1995 - от Министерство на външните работи като Национален координатор.

30-годишнината от членството на България в Международната организация на Франкофонията през 2023 се отбелязва с Юбилейна програма от съвместни събития на културни центрове, институти, асоциации, галерии, координирани от Министерство на външните работи и под Патронажа на Вицепрезидента Илияна Йотова.

20 март е Международният ден на Франкофонията (Journée internationale de la Francophonie) – празник на френския език и култура, на ценности за мир, демокрация, човешки права, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие. Отбелязва се в 70 страни по света.
Над 200 милиона са говорещите френски език по света, които заедно с населението на франкофонските страни представляват една трета от населението на членуващите държави в ООН.

*20 март освен Ден на Франкофонията е Ден на Пролетното равноденствие и Ден на щастието.

30 години България като част от франкофонската общност| БНТ, Култура.БГ, 20.03.2023

20 Mars Journée internationale de la Francophonie

Месец на Франкофонията 2024 във Френски институт в България| Instutit Francais en Bulgarie

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад