На ръба

Докъде стигат последствията на световната криза от 2008...

Държава: Испания, Белгия
Година: 2022
Времетраене: 106 минути
На ръба
За продукцията

Драма

Режисьор: Хуан-Диего Бото
В ролите: Пенелопе Крус, Луис Тосар, Аделфа Калво, Кристиян Чека и др.

ФИЛМ


Филмът "На ръба" се позовава на събития в Испания, предизвикали създаването на Социална платформа за защита на засегнатите от неплатени заеми и ипотеки, срещу действията на банките в световната икономическа криза от 2008.

"На ръба" е режисьорски дебют в игралното кино на Хуан-Диего Бото, актьор в Испания и Аржентина.
В главните роли са Пенелопе Крус и Луис Тосар, но голямото внимание на екрана e за Аделфа Калво.


Пояснява се, че името на банката, пред която се провеждат протестите, носи оригиналното име на Мадрид на мюсюлмански език, дадено от Мохамед І през ІХ век, което в превод трябва да означава "голямата вълна" или "главното течение"..

СЮЖЕТ


Оркаситас е стар работнически квартал в Мадрид с невисок стандарт, но с по-уютен вид от 80-те години на ХХ век, благодарение на обитателите си. Кризата, която възниква там, не е за условия, а за пари. Живеещите в квартала са принудени да напуснат домовете си заради неплатени ипотеки и наеми, като в някои случаи последиците стигат до там, че родители могат да загубят и децата си.


В курса на деня попадат трима герои.

Азучена, която живее със своя син и едва свързва двата края, докато работи в супермаркет и получава малка помощ от съпруга си.

60- годишната Теодора, която е застрашена заради бизнеса на своя син. И Бадиа, който е арабски имигрант със семейство и тях ги очаква и депортация.


Преживяванията на тримата съкварталци са свързани с адвокат Рафа, който посвещава голяма част от времето си в тяхна помощ, пренебрегвайки семейството си, за което го упреква неговият доведен син, докато не разбере какво всъщност се случва....

*Филмът представя част от последствията на световната икономическа криза от 2008, която продължава...

Критиката в сюжета трябва да е насочена към държавната администрация, общинските и социални служби, но освен и преди тяхното бездействие има друго пагубно въз/действие...

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ
Номинации за филм, режисьроски дебют на Хуан-Диего Бото, оригинална песен на Едуардо Крус, главни роли на Луис Тосар и Пенелопе Крус и дебютна роля на Кристиан Чека от Испанските филмови награди "Гоя", от Филмовия фестивал във Венеция и други форуми в Испания (2022-2023)

Награда за поддържаща роля на Аделфа Калво от Испанската асоциация на артистите (2022)

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад