Начо

Заслуги, ползи и култура за "Културата" с "Червеното пони" и Кмета на "Стария Пловдив"

Начо
За продукцията

Документален филм
Продуцент: БНТ2-Пловдив

Заслуги и култура за Културата, "Червеното пони" и Кмета на "Стария Пловдив"

Филмът е посветен на Атанас Кръстев, известен като Начо Културата заради големия му принос в реставриране и създаването на Архитектурно-исторически резерват "Старинен Пловдив".


Завършил Юридически факултет в София, през 1954 Кръстев е назначен за инспектор в Отдел "Наука, изкуство и култура" на Община Пловдив, а от 1960 до 1986 ръководи Управление "Старинен Пловдив" и не пести сили, за да го превърне в естествена среда за култура и събития - реставрира паметници, създава галерии, общува с художниците от прочутата Пловдивска школа, става колекционер и образ в не един портрет.


По негово време, за около 30 години, в Пловдив били реставрирани над 100 значими паметници в областта на археологията, "възрожденско жилищната и култова" архитектура от национално и местно значение. В резултат, през 1979, Старият Пловдив е награден със Златен медал от ЮНЕСКО - "За изключителни заслуги по опазването и съхранението на европейската строителна култура".
"За особени заслуги в областта на културата" Атанас Кръстев е удостоен и със звание "Заслужил деятел на културата" през 1974, а също и с орден "Кирил и Методий" I-ва степен и Орден "Стара планина".

Начо Културата е Почетен гражданин на град Пловдив , известен и до днес като Кмета на Стария град.

През 1989, след пенсионирането му и в зората на Демокрацията, Атанас Кръстев-Културата открива Първата частна художествена галерия в Пловдив, наречена "Червеното пони" /негов прякор от едноименен разказ на Джон Стайнбек/. Галерията на открито е в двора на къщата на Начо Култура - в самия център на Стария Пловдив, сега е къща-музей, където се провеждат конкурси и изложби, организирани от Фондация "Атанас Кръстев – Начо Културата".

*******Имената на Златю Бояджиев, Георги Божилов - Слона, Димитър Киров - ДиКиро, Енчо Пиронков и плеяда художници от Школата и Пловдив са световноизвестни, домовете им не са музеи, нямат фондации на свое име, но сигурно всеотдайният радетел на изуството - Начо Културата, се е погрижил техните картини да попаднат, където "трябва"...

"ZR

Червеното пони - Галерия в Пловдив

Годишнина от рождението но Начо Културата в Пловдив| БНТ Новини