Начо

Заслугите на Начо Културата за Пловдив и изкуството...

Начо
За продукцията

Документален филм

Продуцент: БНТ2-Пловдив

Филмът "Начо" е посветен на Атанас Кръстев, известен като "Начо Културата" заради големия му принос в реставриране и създаване на Архитектурно-исторически резерват "Старинен Пловдив".

Атанас Кръстев - Начо


Завършил Юридически факултет в София, през 1954 Атанас Кръстев е назначен за инспектор в Отдел "Наука, изкуство и култура" на Община Пловдив, от 1960 до 1986 ръководи Управление "Старинен Пловдив" и не пести сили, за да го превърне в естествена среда за култура и събития - реставрира паметници, създава галерии, общува с художниците от прочутата Пловдивска школа, става колекционер и образ в не един портрет.


По негово време, за около 30 години, в Пловдив са били реставрирани над 100 значими паметници в областта на археологията, както и "възрожденско жилищната и култова архитектура" от национално и местно значение. В резултат, през 1979 Старият Пловдив е награден със Златен медал от ЮНЕСКО - "За изключителни заслуги по опазването и съхранението на европейската строителна култура".
"За особени заслуги в областта на културата" Атанас Кръстев е удостоен със звание "Заслужил деятел на културата" през 1974, а също и с орден "Кирил и Методий - I-ва степен" и Орден "Стара планина".

Начо Културата е Почетен гражданин на град Пловдив, известен и до днес като "Кмета на Стария град".

През 1989, след пенсионирането му и в "зората на демокрацията", Атанас Кръстев открива Първата частна художествена галерия в Пловдив, наречена "Червеното пони" по друг прякор на Начо от едноименен разказ на Джон Стайнбек. Галерия на открито се разполага в двора на къщата на Начо Културата, която е в самия център на Стария Пловдив. Къщата е музей, където се провеждат конкурси и изложби, организирани от Фондация "Атанас Кръстев – Начо Културата".

Червеното пони - Галерия в Пловдив

Годишнина от рождението но Начо Културата в Пловдив| БНТ Новини

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад