Най-лошият човек на света

Какъв е невъзможният избор на една жена или на всеки друг....

Държава: Норвегия, Франция, Швеция, Дания
Година: 2021
Времетраене: 127 минути
Най-лошият човек на света
За продукцията

Романтична комедия

Режисьор: Йоаким Триер

В ролите: Ренате Райнсве, Андерш Даниелсен Лие, Мария Грация ди Мео, Херберт Нордрум и др.

ФАБУЛА


Хроника с четири години от живота на млада жена, която търси себе си в обществото, в любовта, в семейството, в професията...

СЮЖЕТ

30-годишната Юлие преживява екзистенциална криза - лута се между професии и романтични връзки. Не е склонна към обвързване и навръх рождения си ден е готова да зареже дългогодишния си приятел. Емоционалното й непостоянство е постоянно, но дори и да е неприятно, на нея започва да й харесва. Опитва разни неща.

Юлие живее се с Аксел, автор на популярен комикс. Двамата изглеждат влюбени , но животът не спира...

Юлие среща и други хора, открива нови места - движи се от място на място, от връзка във връзка. Осло започва да й изглежда друг град. Юлие иска много от живота, но дали знае какво...

ФИЛМЪТ

Йоаким Триер е норвежки сценарист и режисьор, познат от "Разплата", "Телма", "По-шумно от бомби".


Триер работи в екип със сценариста Ескил Фогт.
Темите във филмите им са не-видими и наоколо - с преживяванията на човека в действителността, но малко под повърхността.

Сякаш като в сюжета, режисьорът Триер поканил актрисата Ренате Райнсве в момент, в който тя се ориентирала към друг занаят, който й харесвал, но приела ролята и... печели наградите на всички екрани.

Йоаким Триер предпуреждава:

"Най-лошият човек на света" е "романтична комедия" за тези, които мразят романтичните комедии".

"Отдавна исках да направя филм за любовта. Такъв, който влиза малко по-дълбоко от обикновените любовни истории на екрана, където нещата са прости и ясни, а преживяванията - стандартни и недвусмислени.
Филм, който да изглежда сериозно в трудността да срещнеш някого, когато се опитваш да подредиш живота си.
Исках да покажа колко нерешителни и несигурни могат да бъдат дори най-рационалните и самоуверени хора, когато се влюбят, и колко сложно става понякога дори за романтиците, когато получават точно това, за което са мечтали..." Йоаким Триер

Актьорът Андерш Даниелсен Лие признава, че е искал да бъде автентичен в това, което ще играе: "Герой със старомодна мъжественост, който чувства, че не принадлежи на това време, чужд на фрагментарната култура в дигиталния свят". Актьорът успява да впечатли зрителите.

Според социалните "изследователи" разликата между мъже и жени била, че "жените почти никога не знаят какво искат или обикновено знаят какво не искат". Мъжете пък били убедени, че "знаят точно какво искат, но докато и другите го разберат, нещата се объркват..."
Всъщност преживяванията са огледални и универсални. Единият от героите в този "неромантичен" филм знае нещо повече за себе си и за чувствата от друг, който ще разбере същото, но много късно....

"Най-лошият човек на света" е последен филм от трилогията на режисьора Йоаким Триер - "Осло".

Златна Романова

"По-шумно от бомби"

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ

Награди "Аманда" за продуцентски екип, главна роля на Ренате Райнсве и поддържаща роля на Андерш Даниелсен Лие от Норвежките филмови награди (2022)
Номинации от "Оскар", БАФТА, Кан, "Сезар", Европейски филмови награди, от фестивали и критика в Лондон, Сан Себастиян, Йерусалим, Лас Вегас, Канзас, Лос Анджелис, Палм Спрингс, Торонто, Вашингтон, Денвър, Джорджия, Хюстън, Северна Каролина, Атланта, Северна Дакота, Холивуд, Сан Франциско, Сиатъл, Портланд, Хавай (2022)
Награди от Ню Йорк, Гент, Севиля, Чикаго, Бостън, Ванкувър, Валядолид, Словения, Дания, Мадрид (2022)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад