Нашата гордост - Унгарското наследство

Популярни символи на унгарската култура и бит

Нашата гордост - Унгарското наследство
За продукцията

Документална поредица

Поредцата е посветена на народни занаяти, обичаи и изящни порцеланови изделия с висока стойност и голяма популярност за Унгария в целия свят - като бродерията "Матьо" и рисувания порцелан от Херенд. Видимо е, че художествените изображения не са толкова уникални, срещат се и у други народи, технологията - също. Отликите са в свързването на елементите и в тяхната символика.

Народни занаяти от Матьо

Традициите и легендата за бродерията "Матьо" е жива вече 200 години. Унгарското защитено наследство, което в страната е обявено за "Хунгарикум", включва изработването на носии и грънчарството. Понятието се отнася предимно за населението на пазарния град Мезьокьовешд, но обхваща и жителите на съседните села - Тард и Сентищван.

Произходът на името "Матьо" не е доказан. В брoдерията са запазени типичните мотиви и цветове за региона. Божурът е задължителен елемент. Дори връхните дрехи, като жакети и кожуси, са избродирани. С времето цветовете се обогатяват, а техниката се опростява.

В началото на ХХ век декоративното изкуство тук достига върха си. Тогава се раждат най-красивите текстилни произведения. Бродерията "Матьо" не се изчерпва само с везмото. Има рисуване и възпроизвеждане на модели, има и плетива на една кука. За този занаят разказват унгарските майстори.

Херендският порцелан

Финият рисуван Херендски порцелан е известен в цял свят. Той има многовековна история и признание от династии и аристократични фамилии.

Ценен е заради вложения в него труд, заради изключителните умения на работниците, заради изработката и рисуването на съдовете. Докато се получи, изделието преминава през ръцете на 75 човека. Ръчно изработените и изрисувани произведения са с над 4000 шарки, а ослепително белият луксозен порцелан има 16 000 форми.

Тайната на красотата и формата е в съчетанието на четирите елемента – въздух, вода, огън и земя. Всеки художник има свой индивидуален стил, но основна е традицията. Мотото на "Херендски порцелан" е "Традиции и иновации". Към фабриката е създадена и школа за тригодишно обучение на кадри.

*В Херендския порцелан вече има китайско участие с.. продължение.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад