Нашата Грузия

Колко истории, пътища и интереси се преплитат на юг от Голям Кавказ, между Черно и Каспийско море...

Държава: Грузия
Година: 2020
Времетраене: 20-38 минути
За продукцията

Документална поредица

По летописите на Леонти Мровели

Леонти Мровели бил грузински летописец от XI ти век. Мровели не било фамилното му име, а прилагателно за епархията на Руиси, чийто епископ вероятно е бил. За друга съвременна английска версия на името му се посочва Леонций Руиски.

Поредицата "Нашата Грузия" се позовава на неговите исторически хроники и разкaзва за древността - как се е появила планината Кавказ, кога е създадена държавата Грузия, кой може да пресече блатата на Колхида, какъв е пътят на Язон и аргонавтите, къде е Златното руно, как живеят мегрелите...

Основаването на Грузия – Картлос и Фарнаваз:
За основаването на Грузия и за планината, където според грузинците в древността Картлос е основал Грузия, Леонти Мровели разказва в един от летописите си:

Ной оцелял след Потопа и продължил човешкия род. Той имал трима сина. Единият от тях бил Яфет. Потомците на Яфет били много.

Сред тях бил Тогарма - бащата и прародителят на всички кавказци. Тогарма пък имал син, на име Картлос. Грузинското му име било Картли. На Картлос бил дадени земите от царство Херети до Черно море. Той заживял в средата на тези земи – в планината Картли...

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад