Нещо във водата

Пазачът на "мъртвата риба" води разследване за труп, от който всеки иска да се отърве...

Държава: Франция
Година: 1961
Времетраене: 91 минути
Гледайте по БНТ 1 на: 06.10.2024, 15:30
Нещо във водата
За продукцията

Криминална комедия

По роман на Марсел Претр - "Рибешко месо"

Режисьор: Морис Делбе

В ролите: Луи дьо Фюнес, Пиер Дюдан, Март Меркадие, Мария Рикелм, Жак Кастело, Оливие Юсено, Пиер Дорис, Серж Даври, Ги Лоран, Жан Межан, Бернар Катром, Клодин Костер, Макс Елои и др.

ФАБУЛА


"Нещо във водата" е черна криминална комедия, в която разказът се води от гласа на жертвата - в реалността или от отвъдното...


Историята е за скитанията на един труп, от който всеки заподозрян e заинтересован да се отърве, но не и като убиец. Освен това, в така желаната смърт, никой не е сигурен в идентичността на мъртвеца. Трупът се намира в посещавано швейцарско езеро и изплува от водата пред свързаните с него лица...

ФИЛМ

Две заглавия за един роман в същия филм...

Сюжетна компилация, напомняща елементи от "Неприятности с Хари" (1955) на Алфред Хичкок, пиесата "Арсеник и стара дантела" от Джоузеф Кеселринг (1941), българския филм "Адио, Рио" (1989) или "8 жени" (2002) на Франсоа Озон , "Нещо във водата" е екранизация по пети последен роман на Марсел Претр, издаден със заглавия "Рибешко месо" през 1959, впоследствие редактиран и преиздаден през 1983 като "Да умреш от смях" в поредицата "Специални полицейски истории" на Ф. Дар.

Луи дьо Фюнес не е в главна роля и още не е звездата от Сен Тропе, която ще изгрее 4 години по-късно в поредицата за "Полицая", но вече печели внимание с комедиен талант.

В интервю режисьорът Морис Делбе споделя, че единственият в актьорския състав, който вече е имал договор за снимки и не e избран от него, е бил Луи дьо Фюнес.

Романът "Рибешко месо" е написан в Швейцария през 1957, с посвещение от Марсел Претр: "На моя вечен приятел Жан Сандо".


Във Франция комедията е разпространена още веднъж през 1969 със заглавие "Държавният глава води разследване", за която Луи дьо Фюнес признава, че вече е заснел като "Нещо във водата" през 1959 и ролята му е била само пет минути.
В Западна Германия трагикомедията е разпространена като "Нека трупът си лежи на дъното".

СЮЖЕТ

Бизнесменът Пол Ернсер се радва на хобито си да лови риба в швейцарско езеро, когато се натъква на голяма находка - улавя мъртвото тяло на Жан-Луи Преминге, който скоро е изчезнал. Пол има добра причина Преминге да бъде мъртъв - дължи му пари и е изплашен, че може да бъде заподозрян в убийството му, затова хвърля трупа обратно във водата.

Тялото обаче отново изплува, за да бъде намерено следващия път от съпругата на жертвата Арлет и нейния любовник Шарл. Подозирайки се един друг в убийство, двамата любовници също решават да хвърлят трупа във водата. Мъртвецът не остава на дъното и изплува на повърхността, като всеки път е намиран от тези, с които е бил свързан - длъжник, трафикант, клошар, гангстер, странен младеж, гробар.

Комисар Гийом започва разследване и не може да се закълне, че трупът е на Преминге, както всички заподозрени, макар и уплашени, силно се надяват...

Златна Романова

La chair aux poissons
Mort pour rire

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад