Невероятният Каблешков

Кървавото писмо на Тодор Каблешков и непотушеният дух на Априлското въстание

Държава: България
Година: 1999
Времетраене: 20 минути
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Тодор Ташев
Режисьор: Андрей Алтъпармаков
Оператор: Иван Цонев

Документалният филм "Невероятният Каблешков" е посветен на Тодор Каблешков и разказва за ситуацията в поробена България, за подготовката и провеждането на Априлското въстание.

Важен момент в разказа е Писмото до Константин Величков, писано през 1875г. и публикувано във вестник във Франция, в което Каблешков прави обширен преглед на политическата обстановка на Балканите.

Във филма са представени рисунки, отразяващи потушаването на Априлското въстание; Факсимиле от писмото на Каблешков до Константин Величков на френски език; Литографии на български селяни; Фотоси на родителите на Каблешков, снимки на Георги Раковски, Любен Каравелов, Васил Левски и други членове на БРЦК ; на Къща-музей на Каблешков; Устав на БРЦК и Портрет на Тодор Каблешков.

Тодор Каблешков пише "Кървавото писмо" за обявяване на Априлското въстание в Копривщица, което изпраща до Георги Бенковски в Панагюрище. Писмото е пренесено на 20 април 1876г. от 19-годишния Георги Салчев, който изминава 5-часовия път от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа и издъхва. Кървавото писмо е подписано с кръв от убития мюдюрин и съобщава, че борбата е започнала.


Съдържание на Кървавото писмо (според Захари Стоянов):

Братя!
Вчера пристигна въ село Неджебъ ага, изъ Пловдивъ, който поиска да затвори нѣколко души заедно съ мене. Като бѣхъ известенъ за вашето решение, станало въ Оборищкото събрание, повикахъ нѣколко души юнаци и слѣдъ като се въорѫжихме, отправихме се къмъ конака, който нападнахме и убихме мюдюра, съ нѣколко заптиета... Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развѣва прѣдъ конака, пушкитѣ гърмятъ, придружени отъ ека на черковнитѣ камбани, и юнацитѣ се цѣлуватъ единъ други по улицитѣ!... Ако вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то послѣдвайте нашия примѣръ и въ Панагюрище...

Копривщица, 20 априлий 1876 г.
Т. Каблешковъ.

140 години от Априлското въстание - Тодор Каблешков| БНТ

Къща-музей Тодор Каблешков | Дирекция "Музеи"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад