Николай Гяуров: "Libera me"

Почит към един световен глас от България

Държава: България
Година: 2004
Времетраене: 50 минути
Николай Гяуров: "Libera me"
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Магдалена Манолова
Режисьор: Ценка Караджиева
Оператори: Бочо Бочев, Боян Манолов
Продуцент: БНТ

Документалният филм "Libera me" е посветен на Николай Гяуров - български оперен бас, признат за Номер Едно на световната музикална сцена, също както Борис Христов и Николай Гюзелев.

С фрагменти от арии е представена славната музикална кариера на Николай Гуяров. За миналото в семейната къща си спомня синът му - диригентът Владимир Гяуров. В интервюта и спомени участват приятели, музиканти и държавни лица - Мирела Френи, Гена Димитрова, Джорджия Хинчева, Светлозар Радуканов, Лаура Бриоли, Сабина Бояджиева, Георги Първанов, Христо Друмев.

След музиката от опери на Верди, Моцарт, Мусоргски, Росини и Гуно, за финал в този филм Николай Гуяров изпълнява българската "Хайдушка песен" от Добри Христов.

НИКОЛАЙ ГЯУРОВ

Николай Гяуров е роден на 13 септември 1929 във Велинград. Учи "Оперно пеене" в Музикалната академия в София. Продължава обучението си в Москва, където дебютира с ролята на Дон Базилио в операта "Севилският бръснар" от Джоакино Росини. Връща се в България на сцената на Софийската народна опера през 1955 (също като Дон Базилио).

Кариерата му продължава с големите награди от престижните конкурси за оперни изпълнители във Варшава и в Париж. Така започва славата на един български бас, признат за Номер Едно в света на музиката.
Николай Гяуров е аплодиран на големите оперни сцени - Болшой театър в Москва, Щатсопера във Виена, Гранд опера в Париж, Ла Скала в Милано, Ковънт гардън в Лондон, Метрополитен опера в Ню Йорк.

Забележителни са ролите му на Мефистофел във "Фауст" от Шарл Гуно, на Филип II в "Дон Карлос" от Джузепе Верди, на Дон Жуан в едноименната опера на В.А. Моцарт, на Борис Годунов в операта на Модест Мусоргски.

След един брак и две деца в България, негова партньорка на сцената и в живота остава Мирела Френи.

Николай Гяуров умира на 2 юни 2004 в Модена, Италия.

Николай Гяуров с ария на Мефистофел в оп. "Фауст" от Ш.Гуно| Златен фонд на БНТ

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад