Нощните бдения на поп Вечерко

Един Господ знае как Комунистическият манифeст се е разпрострял като "Житието на Йоан Златоуст"

Държава: България
Година: 1980
Времетраене: България минути
Нощните бдения на поп Вечерко
За продукцията

Трагикомедия

Сценарий: Славчо Трънски
Режисьор: Димитър Петров
Оператор: Цветан Чобански
Музика: Димитър Бояджиев
Художник: Никола Константинов

В ролите: Константин Коцев, Георги Калоянчев, Димитър Панов, Павел Поппандов, Цветана Манева, Анна Пенчева, Иван Иванов, Любомир Киселички, Елеа Стефанова, Панайот Янев, Росен Петков, Николай Тончев, Росен Евтимов, Росен Русков и др.

"Нощните бдения на Поп Вечерко" е изключително остроумна комедия за митовете, авторитетите и заблудите. Парадоксална картина на хаоса и малодушието на вярващите Горе и Долу, с пародиен сюжет за скритите богоугодни и недотам угодни дела и подвизи в града и на село. Затова няма да е чудно за вечно недоумяващите униформени служители, ако към тяхното "Министерство на вътрешните работи и народното здраве", се добавят и вероизповеданията...

Втората световна война. Поп Вечерко е благ и сговорчив свещеник в село Криводол, Софийско. Той умишлено стои настрана от политиката, за да пази спокойствието на семейството си, единствената му слабост е павурчето с ракия. Клисарят бай Димитър му съобщава, че свещеникът от съседното село е починал и Вечерко тръгва да го опее.

По пътя попът е застигнат от предрешения партизанин Боян, който го придумва да печатат в дома му Комунистическия манифест.

Така мазето на поп Вечерко се превръща в нелегална печатница. За заблуда на властите, Попът подава молба за доброволец на Източния фронт.

Докато чака разрешение от германската легация, партизаните по цели нощи въртят валяка и отпечатват Манифеста в брошура, подвързана като "Житието на Йоан Златоуст".

Кметът Вълчо Вълев, без да подозира, че не вози прясно свинско, пренася пакетираната нелегална стока до града, но вместо при адвоката Константинов, "Житието" попада в Архиерейството, откъдето е разпратено из цялата околия. Втрещените попове са извикани на разпит в Околийското.

Самият Началник разследва случая и даже пристига в селото, като използва посещението, за да връчи и на поп Вечерко разрешението му да замине за фронта.

От бъркотията ги спасява случайно подхвърлена детска граната. Кметът и попът бързат да избягат преди големите разкрития...

*Златна Романова

*Епохата, персонажите и комичният абсурд в сюжета от същото време сякаш продължават една година по-късно в любимия на поколения сериал "Неочаквана ваканция" (1981)