Носталгия (Франция, Италия, 2022)

Миналото дава уроци, човек би могъл да ги научи....

Държава: Италия, Франция
Година: 2022
Времетраене: 113 минути
Гледайте по БНТ 1 на: 19.10.2024, 21:00
Носталгия (Франция, Италия, 2022)
За продукцията

Драма

По мотиви от едноименен роман на Ермано Реа (Рия)

Режисьор: Марио Мартоне
В ролите: Пиерфранческо Фавино, Франческо ди Лева, Томазо Раньо, Аурора Куатроки, София Есаиди, Нело Маша, Салваторе Стриано и др.

ФАБУЛА
След десетилетия един успял мъж се връща в родния си град Неапол, за да претокрие места и отношения, свързани със спомени и с дългата раздяла с дома.

ФИЛМ

В "Носталгия" режисьорът Марио Мартоне пресъздава едноимменен роман на италианския автор Ермано Реа (или Рия) и бавно разкрива особеностите на завръщане след дълго отсъствие в днешния Неапол, роден град и за писателя, и за режисьора.


Историята не е биографична, а носталгична като заглавието, но с особен вкус - наред с милите спомени за романтика, приключения, клетви и приятели, има и мрачни събития. Обиколката не обхваща целия Неапол, а Рионе Санита - район, белязан от бедност, престъпност, безхаберие и между всичко това - скрита красота.

СЮЖЕТ


В Санита на Неапол е бил роден Феличе Ласко. След 40 години, вече 55-годишен бизнесмен, той се връща тук, за да види своята майка.

Кварталът, в който е живял до 15-годишна възраст, се е променил, но Феличе още не може да разбере. Това, което знае е, че майка му Тереза е болна, полусляпа и обитава приземен етаж в бедна изоставена сграда.

Загриженият син веднага търси голям апартамент с градина за майка си. Той може да си го позволи, защото вече е богат. След пътешествия из Африка с чичо си, Феличе се е установил в Кайро, там се оженил, развил бизнес, научил арабски и станал мюсюлманин.

През това време в Санита също са настъпили промени.
Някога Оресте Спасиано е бил най-добрият му приятел, като брат, с когото са кръстосвали улиците. После, след един фатален инцидент, Феличе заминал, Оресте останал и сега е известен като лошия лидер на опасна банда.

Въпреки предупрежденията, включително и на свещеника Дон Луиджи Рега, Феличе иска да говори с Оресте. Двамата се срещат, но от старата им връзка е останало предателство и неразбиране, така че днес могат да усетят колко са се променили или... не са, а носталгията да се окаже капан, в който единият да се изгуби.

След смъртта на майка си Феличе Ласко може отново да напусне Санита. Пристигнал за броени дни, той остава месеци и може би не иска да си тръгне, а да си купи дом, да заживее и да разбере повече тук, защото "В носталгията има познание", както въвежда филмът с цитат от Пазолини.

Миналото винаги дава уроци, човек би могъл да ги научи.

*Филмът "Носталгия" е Официалното предложение на Италия в Номинациите "Оскар" за чуждоезичен филм през 2023 (заeдно с амeрикански филм със същото заглавие).

Златна Романова

НАГРАДИ и НОМИНАЦИИ
Награда "Давид" за поддържаща роля на Франческо ди Лева от Италианските филмови награди "Давид ди Донатело" (2023)
Награда за главна роля на Пиерфранческо Фавино от Италианския национален синдикат на филмовите журналисти (2023)
Награда за филм в Топ 10 на годината от СинЕуфория (2023)
Награди за грим, костюми, сценография и главна роля на Пиерфранческо Фавино от Средиземноморски филмов фестивал (2023)
Номинации за "Златна палма" от Кан, за "Давид" от Италия, от Европейските филмови награди, от Фестивала в Палм Спрингс, от Европейския фестивал в Калгари (2022-2023)

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад