Обетована земя

Алчността не се променя с машини

Държава: Полша
Година: 1975
Времетраене: 55 минути
Обетована земя
За продукцията

4-сериен телевизионен филм
Драма

По романа на Владислав Станислав Реймонт

Режисьор: Анджей Вайда
В ролите: Даниел Олбрихски, Войчех Пшоняк, Анна Нехребецка, Тадеуш Бялошчински, Божена Дикел, Франчишек Печка, Данута Водинска, Мариан Глинка, Анджей Шалавски и др.

Екранизацията "Обетована земя" по романа на Владислав Станислав Реймонт е Официалното предложение на Полша в Номинациите "Оскар" за чуждоезичен филм" през 1976.

Филмът пресъздава картина на полското общество в годините на началното натрупване на капитали и пороци....Историята е за Индустриалната революция в Лодз, която няма наследството и мащабите на Англия и Германия, но впечатлява със свой търговски размах, смели скокове и... главоломни обрати.

В края на ХІХ и в началото на ХХ век Лодз е бързоразвиващ се център на текстилната индустрия, с голям износ на платове и и дрехи. Както и на други места, и тук в прозводството навлизат машини и нови технологии.

Бързо никнат фабрики, появява се нова класа богаташи, с нов светски живот и нови надежди, които обаче оставят работниците при същите и по-лоши условия.

Сюжетът следва трима приятели - Поляк, Евреин и Германец, които заедно влагат пари в създаването на фабрика. Това е началото на тяхната капитализация - материална и морална. Единият разчита на средства от брак по сметка, другият винаги си има тайни и скрити пари, а третият може да ги изостави, ако не му стига печалбата.

Случват се успехи и загуби, но накрая резултатите са такива, каквито са самите герои. Алчността не се променя с машини. Лъжите не могат да се скрият в нови дрехи.

Златна Романова

"Аз нямам нищо, ти нямаш нищо, той няма нищо. Това означава, че заедно имаме достатъчно, за да започнем нещо..."

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад