Обратно към небето

Измамната "надежда" от въздушната поща на Екзюпери

Държава: България
Година: 1989
Времетраене: 65 минути
Обратно към небето
За продукцията

Телевизионен театър

По романа на Антоан дьо Сент Екзюпери - "Южна поща"
Сценарий: Цветана Нинова
Режисьор: Павел Павлов
Оператор: Бочо Бочев

В ролите: Илия Караиванов, Мария Каварджикова, Ириней Константинов, Леда Тасева

"Южна поща" е първият издаден роман на Антоан дьо Сент-Екзюпери, който ще промени живота му. Авиаторът става писател и литераторите цитират Умберто Еко с думите: "Дали пилотът Антоан е летял, за да пише или е започнал да пише, за да полети..."

Екзюпери започва да пише романа "Южна поща" още през октомври 1926, /издаден 1929/, когото работи като шеф на въздушната поща в Кап Жюби /сега Тарфая/ в Мароко, испански протекторат. Началото на историята е с повестта "Авиаторът", чийто общ герой се явява самият автор.

По онова време летателните апарати са малки и несигурни, особено за големи разстояния, но на тях се разчита, те носят новини, истории, информация, понякога създават или... губят връзка.

Тези първи пилоти са били смели мъже, на които са посветени и първите романи на Екзюпери - "Южна поща" и "Нощен полет", както образно и всичките му произведения - с полет на мисълта и желанията.

СЮЖЕТ

Жак Брени е пилот в "Латекоер", (където е работил и Екзюпери), компания за въздушна поща от Южна Америка през Тулуза до Дакар. Той претърпява инцидент над Аликанте, но успява да се приземи.

В самотния му разграфен свят се появява Женвиев - омъжена жена, чийто семейни отношения са повлияни от болестта на детето й. Съпругът й я обвинява в изкупваща вина, тя често мисли за бягство от дома и когато детето й умира, Женвиев напуска, за да намери утеха в прегръдките на Брени.

Самотният пилот не може да й предложи онова, което си мисли, че тя очаква, пък и не знае от какво тя наистина има нужда. Женвиев търси опора в църквата, но там открива един "отчаян Бог".

Разстроен от преживяванията й, Брени разпуска в кабаретата на Монмартр, преди да се върне в леглото до една още непозната жена.

Следващият му полет от Европа завършва мистериозно над Мароко, след Казабланка. Не е ясно дали е паднал или е заловен. Възстановената връзка с Агадир съобщава, че скоро ще кацне, вероятно в Дакар. Новината идва бързо...

В Тарфая има монумент на пощенския самолет на Екзюпери.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад