Обречени на истината

Лъчът на справедливостта остава да свети за поколенията...

Държава: България
Година: 2022
Времетраене: 29 минути
Обречени на истината
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Румяна Ангелакова
Продуцент: БНТ2 - Благоевград

"Обречени на истината" представя двамата ирландски журналисти - Джеймс Баучер (1850 - 1920) и Вероника Герин (1959 - 1996), посветили живота си на справедливостта.

Кореспондент на "The Times" в България, ирландецът Джеймс Баучер пише от хотел "България" в София репортажите, които разкриват пред света жестоката съдба на хиляди бежанци от Македония и Одринско, потърсили спасение след неуспешния край на Илинденско-Преображенското въстание от 1903.

Журналистът обективно описва ситуацията в страната, както и силния дух и смелостта на българския народ в първите години на XX век. Баучер остава в историята като честен и страстен защитник на българския национален интерес, известен още като "ирландецът с българско сърце". Погребан е по негово желание близо до Рилския манастир.

През 1996г. журналистката Вероника Герин разследва наркомафията в Дъблин и с публикациите си в "Sunday" осветява дейността на Джон Гилигън, смятан за порядъчен бизнесмен в Ирландия. За тази истина Герин заплаща с живота си. След показното ѝ убийство страната е скована от масови безредици, които принуждават правителството да въведе строги закони в борбата с наркомафията.

Документалният филм "Обречени на истината" припомня образите на две ярки личности в световната журналистика, чийто стремеж към справедливост минава като светъл лъч през историята и остава да свети за поколенията напред.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад