Официална церемония по откриването на алеята на сфинксовете

Година: 2021
Времетраене: 90 минути
Официална церемония по откриването на алеята на сфинксовете
За продукцията

На 1 януари от 18.30 БНТ представи откриването на „Алеята на сфинксовете“ на Източния бряг на египетския град Луксор.

В специално студио, преди излъчването на пищната церемония, която се провежда на 25 ноември 2021, проф. Сергей Игнатов и доц. д-р Теодор Леков от Българския институт по египтология към НБУ, въвеждат в тайните на Древен Египет. Освен любопитните факти около този мащабен проект на египетските власти, двамата египтолози разказват и за древноегипетския празник "Опет". По време на този празник, процесия е преминавала по близо 2700-метровата алея, от двете страни на която са разположени 1350 сфинкса с глави на овен - свещеното животно на божеството Амун Тивански. Сфинксовете са поставени по време на царя Нектанебо Първи от Тридесета египетска династия.

На 25 ноември 2021 година в египетския град Луксор с грандиозна церемония беше открита реставрираната „Алея на сфинксовете". Този процесуален път е свързвал в древността Южното светилище - храма Луксор, с храмовия комплекс Карнак.

Церемонията по откриването пресъздава по съвременен начин древноегипетския празник "Опет". Този празник се е провеждал в чест на Тиванската триада - божествата Амун, Мут и техния син Хонсу. Той е свързан и с култа към египетския владетел и царската власт, неговите жизнени сили и връзката му с Твореца Амун.

Тази красива церемония е прекрасна илюстрация на онова, което прави египетското правителство в днешни времена за грижата и опазването на ценните древноегипетски паметници и утвърждаването на Луксор като прекрасна туристическа дестинация, която съвместява хилядолетна история и култура в един модерен и развит град.

Със споменаването на имената на древните божества и владетелите на Древен Египет, както и възстановявайки свещените сцени от изображенията от релефите на двата храма, става ясно, че египетската магия никога не е напускала тези свещени земи.

Специални гости на церемонията бяха президентът на Арабска Република Египет - Абдел Фатах ел-Сиси, множество правителствени лица и дипломати от цял свят, както и българският посланик в Египет г-н Деян Катрачев. На церемонията присъстваха и доц. д-р Теодор Леков, директор и ръководител на българската археологическа мисия в Луксор и Деница Такева-Германова, председател на Българско египтологическо общество. Те бяха част от екип на БНТ, който също присъства на церемонията по повод заснемане на филм, посветен на Древен Египет и българската египтология.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад