Опакото царство

Какво ли ще се роди от "удара на вдъхновението"

Държава: Великобритания, САЩ
Година: 1999
Времетраене: 153 минути
Опакото царство
За продукцията

Трагикомедия

Режисьор: Майк Лий
В ролите: Джим Броудбент, Алън Кордунър, Тимъти Спол, Декстър Флечър, Лесли Манвил, Шърли Хендерсън, Рон Кук, Дороти Аткинсън, Томи Челквист и др.

Във Викторианска Англия оперетата е много посещавана и ценена, но още не е се появила най-забавната опера, чието създаване изглежда ще бъде по-интересно от самата нея...

Познат със социални драми ("Тайни и лъжи", "Още една година", "Всичко или нищо"), режисьорът Майк Лий представя историята за написването на операта "Микадо", появила се наистина "ударно" и насред криза в творчеството на композитор и либретист.

"Опакото царство" е пищна и класна трагикомедия с традиционната само/ирония на английския хумор.

Артър Съливан е композитор, Уилям Гилбърт е либретист. Двамата са създали над 10 успешни спектакъла на Лондонска сцена. Техните комични оперети са продуцирани от славния импресарио Ричард Д'Ойли Карт и отдавна са превишили цената на купола на Театър "Савой", но последната им творба - "Принцеса Ида", едва ли ще се задържи дълго, както доверено им споделят някои близки.

Съливан вече е награден от Кралица Виктория. Не може да си позволи провал точно сега и се замисля за поставянето на "сериозна опера". Проблемът е, че смята своя текстописец за неспособен. Съливан търси идеи и отлита за Париж, където е проследен. Когато се връща в Лондон, деликатно признава на Гилбърт, че с партньорството им е свършено. Двамата са различни. Артър Съливан е денди и женкар, Уилям Гилбърт е практичен бизнесмен, с око към детайла.

Един ден съпругата му Кити го завежда на Японско изложение. Там Гилбърт наблюдава Кабуки, пие зелен чай и накрая си купува меч, който гордо заковава над вратата в дома си.

Скоро след поставянето му обаче мечът пада и в този момент вдъхновението буквално се "стоварва на главата му". Гилбърт сяда и пише либретото на забавната опера "Микадо".

Раздялата със Съливан се отлага, двамата отново са в подготовка за сцената с всички моменти - прослушвания на артисти, съпътстващи семейни проблеми, репетиции, много точни сметки, нови костюми и ред детайли до поставянето на големия спектакъл, който ще им донесе световна слава, и то каква...

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад