Островът на сбъднатите мечти

С какво е пълна "Лодката" на скулптора Илия Иванов

Държава: България
Година: 2023
Времетраене: 30 минути
Островът на сбъднатите мечти
За продукцията

Документален филм

Продуцент: БНТ2 - Русе

"Островът на сбъднатите мечти" е творчески портрет на скулптора Илия Иванов, представен в предаването "Линия Култура" на БНТ 2.


Илия Иванов е скулптор и художник, автор на десетки монументи, метални пана, пластики, паметници, барелефи, портрети, композиции, картини.

Роден е в селцето Горски Горен Тръмбеш, Горнооряховско.
Когато кандидатства в Художествената академия в София, не му достига бал за "Монументална живопис" и записва "Скулптура". Въпреки възможността да се прехвърли след първата година, студентът избира да продължи със скулптурата и причината е Величко Минеков, когото оценява като изключително прогресивен художник в българското художествено изкуство.

За свое голямо постижение Илия Иванов оценява Монумента за Празника на 3 март в Търговище, изграден заедно с Георги Чапкънов през 70-те години на ХХ век.

През годините Илия Иванов създава скулптури на исторически личности, възрожденци, учители, герои, много от които оцеляват, защото са от камък.

През 2006-2007 по поръчка на български предприемач скулпторът създава композицията "Европа и Зевс" в Търговище, с която градът се вписва в Европейския съюз и с изкуство.

Илия Иванов представя Войнишкия паметник на загиналите войници от Търговишкия район във войните 1915-1918. Композицията е изградена през 1938 от склуптора Любомир Далчев със средства на близки на загиналите войници. В следващата власт, от 50-те години ХХ век, паметникът не е одобряван, но не е съборен, а преместен до езерото в Търговище. Скулпторът Илия Иванов се ангажира с неговата реставрация, за която му помага леярът Васил Андонов от София.


Леярът Васил Андонов помага и за възстановяването на Шипченския паметник.

Скулпторът Илия Иванов цени спонтанното творчество и свободата в изкуството. Освен каменни фигури създава и свои причудливи колажи от метал, рисува картини.


Лично послание съдържа "Моята лодка", на чието дъно Илия Иванов поставя своя съвременен портрет на възрастен мъж и я пълни със 70 камъка, на всеки от които е написал какво е направил през своя живот.

Илия Иванов работи в ателието си в с.Стража, Търговишко и в студиото си в София. Пожелава си да продължи така, както е творил досега, като освен галактически пейзажи от стомана има и други идеи...

Творби на Илия Иванов са притежание на Министерство на културата, на Националната художествена галерия, на други галерии в страната и на частни колекции в Белгия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Германия, Италия, Испания, Турция, Франция, Англия, България.


Телевизонен екип на "Островът на сбъднатите мечти":
Петя Пантева
Цветомир Великов
Павлина Иванова
Тихомир Стоичков
Пламен Иванов

"Островът на сбъднатите мечти" - творчески портрет на скулптора Илия Иванов от Търговище| БНТ, Линия Култура, 27.10.2023

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад