От Бога наредено

История, място и значение на три големи християнски манастира в България

Държава: България
Година: 2005-2006
Времетраене: 30 минути
От Бога наредено
За продукцията

Документална поредица


Документалната поредица "От Бога наредено" представя три големи манастира в България - Чипровски, Лопушански и Клисурски.

Клисурският манастир "Св.Св. Кирил и Методии" е девически православен манастир. Историята е представена от Архимандрит Сионий - ректор на Духовна академия (семинария) в София, от игумена - Архимандрит Антим и свещеници от църквата "Св.Св.Кирил и Методий", както и от посетители на религиозните служби. Заснето е литийно шествие по улиците.

Лопушанският манастир "Свети Йоан Предтеча" се намира в близост до Чипровския манастир. Видинският митрополит Дометиан разкава за неговата реставрация. Иконописите тук - от Самоковската школа - коментират художниците Чавдар Антов и Галилей Симеонов. Историята представя игуменът на манастира - Йеромонах Георги. Заснета е е религиозна служба за празника Успение Богородично.

Чипровският манастир "Свети Иван Рилски" отбелязва 1000-годишна история. В представянето на дейността и елементите на християнската обител участват Видински митрополит Дометиан, игуменът на манастира - Архимандрит Евсевий и краеведът Николай Николов. Зсанета е религиозна служба за празника Архангеловден.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад