Отдалечените острови на Австралия

Добре дошли в Рая - на малка суша с големи природни богатства....

Държава: Австралия
Година: 2016
Времетраене: 28 минути
Отдалечените острови на Австралия
За продукцията

Документален филм

Има не една документална поредица за отделечeните острови на Австралия. Австралийската телевизионна мрежа /АВС/ предлага пътешествия до островите около континента и по-далече - в Южния Пасифик и до Южната полярна окръжност. Водещ е Трейси Боудън. Друга продуцентска компания на филм също води към австралийските острови, с водещ Мартин Клънс, който е направил същата обиколка и в едноименна поредица за "Отдалечените американски острови".

Отдалечените австралийски острови не са толкова далече от континента и винаги има връзка с тях...

На два часа полет от Сидни е островният "Рай" на Лорд Хауи. Тук се простират уединени плажове и дива природа, недокосвана от човека до 1788г., с пристигането на първите европейци, само три месеца след откриването на първата колония в Сидни. На Лорд Хауи живеят точно 350 обитатели, а външните посетители са ограничени само до 400. Този ценен природен резерват е зачислен в Световното наследство на ЮНЕСКО.


Заобиколен от топлите води на Арафурско море, на 16 мили от континенталния бряг, в тропическия "север" на Австралия са "Островите на усмивките" - Тиви, разделени на две суши - Батхърст и Мелвил. За съжаление, въпреки законовата защита, дивата природа и аборигенската култура едва ли ще оцелеят със започналото строителство на ново пристанище...Голямата научна "мина" тук е небесна. Облачната буря "Хектор" започва всеки ден в 15.00ч - от септември до април без капка дъжд и от януари до март с валежи.

Хектор е толкова точен, че местните си сверяват часовниците с него. Неговата постоянност позволява изучаването на явлението, факторите на влияние и енергията в облака. През Втората световна война пилотите го използвали за навигатор между Австралия и Папуа Нова Гвинея. Всъщност конусната форма на островите Тиви спомага за издигането на влагата и топлината от морския бриз в гръмотевичния Хектор, който обхваща голям атмосферна площ, а явлението е строго циклично в природната математика.

Комбинацията от солена паша и прясна вода създава идеални условия за животновъдството на остров Мунду, който заедно с някои по-малки островни суши в съседство - на площ от 1300 акра, представлява частна собственост на последната ферма за овце и говеда, в устието на река Мъри, на час и половина от Аделаида.

Освен стопанството Мунду е и голям естествен резерват за множество птици.

Между Австралия и на 1500 км югоизточно от Тасмания, някъде на "щурия" 50-градусов южен паралел е остров Макуори, официално открит през 1810, с името на губернатора на Нов Южен Уелс - Лаклан Макуори. Богатството тук са тюлените, преследвани от търговци, които почти унищожават техните биологични колонии и се насочват към моржове и пингвини.

Маукори е на пътя на полярните изследователи на Антарктика и това го превръща в ловна зона по време на престоя им или завинаги. Тук се намира Изследователска станция и Безжичният предавателен хълм. Разположен на легло от две тектонични земни плочи, Макуори е в Листата на Световното наследство на ЮНЕСКО от 1998г. заради своето стратегическо положение.

Наред с екзотичната природа и самобитното изкуство на аборигените, отдалечените острови на Австралия крият уникални особености и опасности за авантюристи и изследователи, но нали всичко се наблюдава....

Златна Романова

Изкуството на Австралия

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад