Парченца сирене

Пътешествие с аромат на сирене

Държава: Австралия
Година: 2005
Времетраене: 25 минути
Парченца сирене
За продукцията

Документална поредица

Режисьор: Майкъл Робинсън

Уил Стъд представя емблематичните сирена на Европа.

Роден в Лондон, Уил Стъд е световен експерт в историята и производството на сирена, вече 40 години.
През 70-те години на ХХ век основава деликатесна верига в Централен Лондон,

но през 1982 заминава за Мелбърн, става австралийски гражданин и води дълга седемгодишна война (от 2002 до 2009) за продажба на зрели сирена от сурово (непреработено) мляко в Австралия и Нова Зеландия, където действа забрана от 11 години. Опитът на Уил Стъд не започва и не свършва тук.

От години експертът е постоянен консултант и изследовател, издава списанието "Гурме пътешественик", автор е на книгите - "Тебешир и сирене (1999) и "Парченца сирене/ 2007/.

"Паченца сирене" е и заглавието на тази документална поредица в 8 сезона, заснети на красиви места по света - в 26 държави, на три континента.

Уил Стъд посещава хиляди мандри и производители, запознавйки зрителите с технологията, географията и историята на мястото, с културата на обитателите, с техните занаяти и традиции.

Първият сезон на "Парченца сирене" е посветен на сирената в Европа - Камамбер, Пармиджано, Чедър, Пекорино, Гауда, Поату, Пармезан ... - в Италия, Франция, Англия

Най-популярното сирене извън Франция е Камамбер.

Маскиран зад разлчини марки, днес то е най-фалшифицираното сирене в света. Родината е Нормандия, Северна Франция.

Най-финото сирене на Франция се произвежда край бреговете на Лоара в Югозападна Франция -

на територията около Бискайския залив, известна като "Градината на Франция", с важна културна история. Тук сред римски крепости и замъци се приготвя любимото сирене на французите - Поату.

В Североизточната част на Италия е старият град Парма, в най-богатия от римско време район - Емилия Романя, свързан с имперската столица Равена, с Ферари и Мазерати.

Тук е замъкът на втората жена на Наполеон Бонапарт - Мария Луиза Австрийска, тук е родното място на режисьора Бернардо Бертолучи, тук е и Кралят на италианските сирена - Пармиджано Реджано.

В Северозападна Италия, в град Бра от района на пъстрия Пиемонт (между Италия, Франция и Швейцария) се произвежда сиренето "Бра" и най-старото овче сирене в Европа - Пекорино със знатното издание на "Пекорино Романо".

Ако искате да опитате най-добрия Чедър, трябва да стигнете до зелените поля на Съмърсет, Западна Англия. Сред легендите за крал Артур, Ескалибур и Рицарите от кръглата маса има и друга легенда с вкус, чиято марка днес е "Монтгомъри".

Обиколката продължава...
Палитрата е богата. Местна поговорка гласи, че: "Във Франция има 365 сирена - за всеки ден от годината".

Поредицата "Парченца сирене" е заснета със съдействието на Световната организация "Бавно хранене", основана през 1989 в гр.Бра, Италия с идеална цел - да съхранява и подкрепя изчезващи в днешния ден, ръчно приготвени "бавни" храни - продукт на стари занаяти, с предания и истински традиции.

(...) Сирената се произвеждат в северни и влажни райони, още от Римско време и горе-долу очертават границите на една стара империя.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад