Париж, видян от ...

Шест истории с облика на мястото и с погледа на наблюдаващия в шест квартала на Париж...

Държава: Франция
Година: 1965
Времетраене: 92 минути
Гледайте по БНТ 1 на: 25.10.2024, 23:40
Париж, видян от ...
За продукцията

Комплексна драма

Режисьори: Клод Шаброл, Жан Душе, Жан-Люк Годар, Жан-Даниел Поле, Ерик Ромер, Жан Руш

Продуцент: Films du Losange

ФИЛМ

"Париж, видян от..." е колективен филм от шест сюжета на шестима режисьори с поглед към града отвътре.

Идеята е на режисьора и актьора Барбе(т) Шрьодер, който решава да бъде и продуцент с основаната през 1962 от него и Ерик Ромер компания - Films du Losange (пр.ромб).

Шрьодер отправя покана към режисьорите Клод Шаброл, Жан Душе, Жан-Люк Годар, Жан-Даниел Поле, Ерик Ромер и Жан Руш да представят своя визия в кратка история от живота във френската столица.

Правилата са: квартал по избор, сюжет по избор, продължителност до 15 минути, снимки на 16 мм, директен звук, естествен декор, малък екип от 3-4 човека и актьори - непрофесионалисти, последното от които се оказва невъзможно.

Целите на филма са отбелязване или припомняне на френската Нова вълна, която няма голяма публика, а също и представяне на нови технологии - 16 мм камера и олекотен снимачен процес.

Френската Нова вълна се отличава с нетрадиционен за годините стил в киното - като експеримент, с импровизации във визия, монтаж и форма на разказа, с послания - предимно екзистенциални, понякога социални или политически.


В "Париж, видян от..." филмите разглеждат ежедневието на герои от различни места в града - със срещи, отношения, връзки, секс, желания, решения и изненади.

Въпросът е дали историята зависи от облика на мястото или от погледа на наблюдаващия....

СЮЖЕТИ

"Сен Жермен де Пре" - режисьор Жан Душе

Жан се събужда в апартамент и търси начин да се отърве от американката Катрин, с която е прекарал нощта. Измислицата за неотложен полет до Мексико се проваля и разкрила лъжата, тя си тръгва огорчена. По-късно през деня Катрин разбира, че Жан работи като модел в ателие за художници. Изненадващо е поканена от друг млад мъж да го последва в леглото и още по-изненадващо се озовава в същия апартамент, в който е прекарала предишната нощ....

"Гар дю Нор" - режисьор Жан Руш

Един мъж и една жена спорят на закуска. Тя иска повече от живота, той се е примирил. Одил загърбва протестите, излиза на улицата и на път за работа среща непознат мъж, който може би иска същите неща като нея, но това има цена...

"Сен Дени" - режисьор Жан-Даниел Пуле

Неуверен и добродушен мъж, който през деня мие чинии, вечерта води немлада проститутка в своя скромен дом. В началото тя е нетърпелива да свърши с поканата в този неуютен, студен апартамент, изнервя я и неговото колебание, но после тази наивност и смущение я съблазняват. След вечерята двамата се опознават в друга интимност...

"Плас дьо Л'Етоал" - режисьор Ерик Ромер

Жан-Марк е уверен и изнервен търговец на облекло, който всеки ден преминава през трафика около Триумфалната арка. Един ден е притиснат от по-настойчив просяк и в последвалата разправия го поваля на земята. Представяйки си, че човекът може да е мъртъв, търговецът прекарва следващите дни в паника и в очакване всеки момент да бъде арестуван за убийство..

"Монпарнас и Левалоа" - режисьор Жан-Люк Ггодар

Моник изпраща писма на своите любими мъже, които и двамата работят с метал - единият е скулптор, другият е автомеханик.
Мислейки, че е разменила писмата, Моник ги посещава, за да изясни недоразумението, и попада в още по-голяма бъркотия...

"Ла Мюет" - режисьор Клод Шаброл

Момче, пренебрегвано от своите егоистични и постоянно каращи се родители, стига до решението да си запуши ушите с тапи и така да се изолира и да ги игнорира, без да знаят за това. Неговото тихо убежище води до ужасни последици...

(....)

*През 1984 е създаден "Париж видян от... 20 години по-късно" - с друг екип от режисьори.

"Париж видян от..."

Шестте кратки филма в "Париж видян от..." са заснети през ноември 1964. Представени са през май 1965 в "Дневниците на киното" на Фестивала в Кан. Номиниран в Топ 10 е филмът на Жан Руш - "Гар дю Нор" (Северната гара).

През 2020 филмът "Париж видян от..." (1965) е реставриран от Френския филмов център (CNC). Продуцент е Films du Losange. Разпространява се от Icarus Films.

Златна Романова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад