Пътешествие из музеите на Ватикана

Най-красивото пътешествие в историята - с образи...

Пътешествие из музеите на Ватикана
За продукцията

Режисьор: Мария Амата Кало, Лука Салмазо
Оператор: Матео Пасигато
Музика: Сандро ди Стефано

След "Нощ във Флоренция" и "Нощ във Венеция", водещият Алберто Ангела (палеонтолог и журналист) продължава с още по-възхитителна и привилегирована обиколка - из Музеите на Ватикана, забележителни не само с местоположението и архитектуратта си, но и със своите изключителни колекции от произведения на изкуството. Погледът стига и до градините на Ватикана, без да подминава апартаментите на Борджиите.

Паралелно с тази поредица се предлагат 6 диска с 3D-пътешествие из "Музеите на Ватикана", с участието на техния директор - проф. Паоло Паолучи, продуцирани от SKY Италия.


Ватикана притежава една от най-богатите колекции в света, със скъпи произведения на изкуството, които ежегодно привличат над 5 милиона посетители. Музеите са обособени в отделни сектори - по съдържание, смисъл и периоди.
"Колекциите са една до друга, понякога една в друга", пояснява директорът Паолучи.

Обиколката им е път към красотата в дългата история за богатото наследство на Ватикана, за което допринасят всички папи от началото на ХVІ до днес.

Заглавието е множествено, защото Музеите са система от колекции, галерии и пространства, отразяващи различно историческо време и култура.


Директорът Паолучи отбелязва: "Веднъж стъпил във вътрешността на този художествен храм, всеки преживява емоционален шок, а преживяването продължава близо 5 километра".

И пояснява: "Това филмово издание съвсем не е рекламна покана за още посетители ( те и без това са прекалено много - над 6 милиона годишно). Целта е дълбоко познавателна, насочена да помогне в разбирането на историята и да предизвика друг интерес заедно с видимото съзерцание и възхищение".

Колекциите са свързани със светската страна на Църквата. Различните папи са придобивали различни произведения и така са оставили своя отпечатък в съхраненото през техните понтификати, това ги отличава един от друг, сътоветно и музеите.
Освен образци на Късната античност, като Лаокоон и Аполо Белвeдере, има реликви от етруските и египтяните, изумителни италиански шедьоври на Браманте, Микеланджело, Рафаело, Караваджо, съвременен Матис, Ван Гог и Франсис Бейкън, а също и други антики от неевропейски култури.

Монсеньор Дарио Вигано, Директор на Медийния канал "Ватикана" и Префект на Секретариата за връзки с обществото, създаден от Папа Франциск, съветва: "Музеите на Ватикана създават знание и начин за общуване с Бога".

Водешият Алберто Ангела допълва: "Филмите не водят зрителите към Ватикана, а носят Ватикана при тях. В този лабиринт, във всеки ъгъл има по един шедьовър и зад него стои една история, която трябва да бъде разказана".

Материалът в "Музеите на Ватикана" е най-големият в света, събиран през 60 поколения....Тук историята може да се проследи и с орнаменти, и с образи.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад