Паяк

Паяжина от лъжи, в която миналото е настояще

Държава: Чили, Аржентина, Бразилия
Година: 2019
Времетраене: 101 минути
Паяк
За продукцията

Политически трилър

Режисьор: Андрес Ууд
В ролите: Мерседес Моран, Марна Валверде, Марсело Алонсо, Педро Фонтен, Хайме Вадел и др.
Продуцент: Film Factory

ФАБУЛА

Минало и настояще събират в неудобно съжителство група бивши крайнодесни активисти. Някога са били заедно, сега нищо не ги свързва освен истината, която им пречи..

ФИЛМЪТ

"Паяк" е елегантен политически трилър за преврата от началото на 70-те години на ХХ век в Чили, с убийството на Салвадор Алиенде.

Режисьор е Андрес Ууд - чилиец, завършил икономика в родината си и филмов курс в Ню Йорк. Първият му игрален филм е "История за футбол", който става касов хит. Следващите му филми са за корените на диктатурата - "Паяк" е своеобразно продължение на "Мачука" (2006).


Героите са символни в историята на политиката. Фактите разкриват благоденствие в настоящето, изградено от насилие в миналото. Темата не е нова за киното.
Чилийското кино не е скъпо, снима се с малко средства, но предлага богатство в преживяването.
В сюжета на "Паяк" има много материал за ума и сърцето.
В главните роли са Мерседес Моран, Марсело Алонсо и Педро Фонтен.
Настроението се води от музиката на Антонио Пинто.

ИСТОРИЯ
Как бившите десни активисти живеят със себе си и с истината в настоящето...

СЮЖЕТ

На едно футболно игрище влиятелната бизнес дама Инес дава съвети на своя внук: "Продължавй да играеш!". Това е най-добрата реплика, която всъщност се отнася за самата нея.

В миналото на улицата е Херардо, който става свидетел на обир, преди да преследва крадеца и да го удари с най-висока скорост до убийство, продължило с граждански арест.

От тогава до днес Инес и Херардо са свързани.

През 70-те години на ХХ век Инес, Хусто и Херардо са членове на дясната групировка "Отечество и свобода" - прекарват вечерите си с акции срещу марксистите. Паралелно с политиката, Инес излиза с Хусто, но все повече я привлича агресивния и мълчалив Херардо, с когото започват сексуална връзка и тръпката не е приключила.

Ситуацията се променя от убийство и залозите се вдигат.

............

След 40 години Инес изглежда прекрасно и сякаш е оставила всичко зад гърба си. Живее луксозно в недостъпен свят. Омъжена е за неприятния й Хусто, който вече е алкохолик.

Херардо е пуснал дълга коса и брада, носи затворническа униформа и още се бори за дясната идея, но сега целта му не са марксистите, а мигрантите.

С времето мъжете са се превърнали в пародия на самите себе си, за разлика от Инес. За нея бъдещето е дошло, но миналото не я оставя.

Някогашният арест, с убийството и обира, събужда интереса на полицията по погребания случай и хвърля сянка върху удобното съществуване на бизнеса в политиката.

Истината се измъква пред медицинската специализантка от психиатрията - Надя, която слуша изповедите на Херардо. Веригата е такава, че момче от работническата класа е изиграно от двойка от средната класа. После от трима стават шестима и попадат в кръга на буржоазните революционери, които не са сигурни дали това е само игра.

Въпросът е как ще се изправят един срещу друг и дали Херардо ще освети всичко, което Инес иска да остане в тайна.

Отговорът идва на рождения ден на внука й, когато в напрегната ситуация между Инес и сина й Хосе, тя избухва, разкривайки промяната, която има значение за нея ...

*Паяк е символът на партията "Отечество и свобода".

Златна Романова

Номинации за Платинена награда, "Сребърен "Кондор", Гоя" , "Златен Хуго", Голям корал" и "Хоризонти" за най-добър филм на Андрес Ууд от Филмовите фестивали в Чили, Аржентина, Чикаго, Испания, Хамбург, Хавана (2019-2020)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад