Пей ми песен - Мита Стойчева

Мита Стойчева - гласът на северяншката народна песен

Държава: България
Година: 2003
Времетраене: 28 минути
Пей ми песен - Мита Стойчева
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Теменужка Петрова
Режисьор: Ралица Димитрова
Оператор: Пламен Герасимов
Продуцент: БНТ, Култура и образование

Спомен за народната певица Мита Стойчева в "Пей ми песен".

Филмът разказва за таланта и популярността на изпълнителката на северняшки народни песни - Мита Стойчева, с участието на нейни близки, приятели и колеги - Атанаска Митова-Стойчева, Надка Дончева, Димитрина Биволарова-Дончева, Никола Ганчев, Ника Стоянова, Евгения Марин.

Представени са архивни фотоси и кадри от лични и професионални събития в живота на певицата - сватба, запис в студио, концерти, разходка в парка, родната й къща и дома в стара София.

Мита Стойчева е родена в певчески род от село Мекиш, Търновско. Народната песен е нераздeлна част от eжедневието й, тя пее у дома и пред съселяните си до 1938 година, когато 30-годишна се явява на събор във Велико Търново и печели Първата награда и сърцата на публиката. Славата й бързо се разнася и през 1940 е записана първата й плоча от компанията "Микрофон". След две години Мита Стойчева влиза в ефира на Българското радио и в програмите на Концертна дирекция, като привлича все повече почитатели.

Мита Стойчева създава певческа група "Наша песен", с която гастролира в страната и извън България - в Сърбия, Чехия, Германия, Албания и др.

Народната певица Мита Стойчева се оценява като представител на северняшката народна песен, с над 500 записани песни, от които 400 са съхранени във Фонотеката на БАН.

Мита Стойчева – творчески път между две епохи |БНР

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад