Под Нова Зеландия

Осмото чудо на света може би още съществува

Държава: Австралия, Нова Зеландия
Година: 2015
Времетраене: 42 минути
Под Нова Зеландия
За продукцията

Документален сериен филм

Режисьор: Уил Сарджант

Нова Зеландия е млада земя в геологията на света, създадена от тектонични процеси, вулканизъм и минерали, прочута с природни чудеса, но и с висока сеизмична активност. Реално споделеният континент се явява жива лаборатория за изследване на мащабни земни процеси като вулкани и земетресения, довели до възникване или изчезване на земни форми и природни елементи (суровини).

Съчетавайки наука и фолклор, поредицата "Под Нова Зеландия" предлага пътешествия из новозеландските острови с природната динамика там, разкривайки още факти от миналото, с тревога и за бъдещето.

Имало едно време Осем чудеса на света, едно от тях изчезнало и още се търси. След 125 години изследователи се опитват да го открият.

На 10 юни 1886, на Северния остров в Нова Зеландия, вулканичната планина Таравера изригнала с най-голямата си мощ, изхвърляйки отломки и лава на огромно разстояние, с опустошителни последствия за релефа. Тогава изчезнали изумителните Бели и Розови тераси, разположени край бреговете на езерото Ротомахана, на 10 км югозападно от вулкана.

Някога тези тераси са били най-големите земни образувания от силициеви туфи, фина ситнозърнеста разновидност на кварц, които блестели на слънчева светлина. Според историческите сведения едната тераса била перлено бяла, а другата - с розови нюанси по склоновете. През 1880 година кануто очаквало да отведе първите туристи към тези чудеса, където някои гости дори издълбавали имената си. 100 години по-късно никой не може да ги види.

Днес доктор Корнел де Ронд предполага, че Белите и Розовите тераси на Нова Зеландия още съществуват - на 60 метра дълбочина под повърхността на езерото Ротомахана.


С високи технологии се провеждат дълбочинни изследвания и наблюдения. Паралелно с тях се разказват митове и легенди от фолклора на коренното население тук - маорите.

*Тази прекрасна гледка от Заливната Катедрала на Северния остров в Нова Зеландия е популярен тапет в менюто на Windows.

Златна Романова

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад