Под пясъците на Созопол

Какви са пластовете и промените във вековната история на древен Созопол

Държава: България
Година: 2018
Времетраене: 30 минути
Под пясъците на Созопол
За продукцията

Документален филм

Екип: Иво Драганов, Георги Илиев, Джавад Данешвар
Оператор и монтажист: Петър Петров
Музика: Боян Христов
Продуцент: НБУ

Документалният филм "Под пясъците на Созопол" разказва за 26-вековната история на Созопол, най-стария град по Западното крайбрежие на Черно море. Историята представят проф. д-р и.н. Калин Порожанов и доц. Димитър Недев - директор на Археологическия музей в Созопол.

"Под пясъците на Созопол"

Кулутрно-историческото наследство на Созопол е едно от най-богатите по Западното Черноморие и в България - и под вода, и на сушата.

Най-ранните селища на територията на Созопол са от Медно-каменната епоха, наричана Халколит или Енеолит, когато са се използвали мед и злато, с първите металурзи и мореплаватели през 5-4 х.пр.н.е.

На територията на двете древни селища под днешния Созопол се открива пласт - хиатос, който показва, че са се случили природни катаклизми и промени, които са довели до края на цивилизацията от Медно-каменната епоха.

След десетилетия или столетия започва Ранната Бронзова епоха, когато освен мед се използва и арсен в сплав на бронз. Хората от тази епоха са прототраки или ранни траки.


От Ранната Бронзова епоха датира селището на дъното на пристанището в Созопол, след което вероятно друго природно бедствие е довело до потъване и изчезване.

През 2 хил. пр. н.е. се появяват каменни котви с отвори, характерни за плаването в древното Средиземноморие. Откритите котви в Созопол доказват развитие на местно тракийско корабоплаване.

90 процента от каменните котви са изработени от местни скали, което показва активно тракийско присъствие в морския трафик.


Причината е съседният на Созопол Медни рид в началото на Странджа планина, която е богата на полиметални руди. Добивът на метал и руди е предпоставка за развитието на морската търговия и корабостроене.

По намерените стари котви има знаци, някои от които са изписани с година и име на собственик, други са непознати и водят към Леванта, древното Източно Средиземноморие, по крайбрежието на Сирия и Финикия от 14-12 в.пр.н.е.


Следващата епоха е на желязото, което се открива много по-често от медта и това води до преустройство в обществото - с придвижване, производство и търговия, свързани с добива на желязо.

Важна административно-идейна организация на обществото настъпва от две линии в историята - елински полиси и тракийски етноси, чието съчетание ще даде облика на Древната Аполония в днешния Созопол.

Последвалите епохи носят още новости и промени в поминък, вярвания, храмове, богове и светци.


Историческите следи и находки са събрани в Археологическия музей в Созопол. Там е Статуята на Аполон Лечител, за която вече има решение след 40-годишен спор.

*Документалният филм "Под пясъците на Созопол" е продукция на НБУ по проект на ЕС по дейностите "Мария Склодовска Кюри" на Програма "Хоризонт" 2020.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад