Погледът на Шарл

Какъв е бил "невидимият" живот на Азнавур през погледа на Шарл...

Държава: Франция
Година: 2019
Времетраене: 72 минути
Погледът на Шарл
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Марк ди Доменико, Шарл Азнавур
Режисьори: Марк ди Доменико, Шарл Азнавур
Адаптация: Антоан Баро
Снимки: Шарл Азнавур

С участието на Едит Пиаф, Лино Вентура, Анук Еме, Далида, Пиер Брасьор, Катрин Деньов, Джони Холидей, Андре Баден, Робер Осен, Жан-Пиер Моки, Жорж Франжу, Морис Биро, Мари Монтоя и др.

"Погледът на Шарл" е много интимен портрет на Азнавур с хроника от моменти и събития, снимани от самия него във времето.

ИСТОРИЯТА и ФИЛМЪТ

През 1948 година Едит Пиаф подарява на Шарл Азнавур филмова камера "Пеяр Болекс", която става негов спътник в продължение на три десетилетия - до 1982. Азнавур я носи постоянно и записва всичко - турнета, приятели, концерти, срещи, любови, радост и умора. Снима всичко, но никога не го е гледал.

През 2017, една година преди смъртта си, Шарл Азнавур кани режисьора Марк ди Доменико в дома си, където му разкрива своята съкровищница и за първи път гледа заснетия материал - там е целият му живот в един филм:

"Снимах навсякъде и през цялото време - на "Супер 8" и на 16 мм. Всички ленти са тук, никога не съм ги гледал и показвал на никого. Ти може би знаеш какво да направиш с тях. Когато видиш тези записи, ще видиш моят живот да се върти отново". Шарл Азнавур


Приятел на Франк Синатра, Нина Симоне, Рей Чарлз, Барбара Стрейзънд... , Азнавур признава, че е живял като "бохем" и като самотник, като всички звезди...

В заснетия материал са събрани уникални моменти от сцената и зад фасадата - връзките с неговите съпруги Мишлин, Ивлин и Ула; пътешествията му в Ла Пас, Хонконг, Япония, Сенегал, Капри, Казабланка, Ню Йорк, Лас Вегас, Русия.

Снимал е първата среща с първата си съпруга, със своята прителка Едит Пиаф, разходка с лодка на Франсоаз Саган, своите деца, атмосферата през снимките на филма "Стреляйте по пианиста" на Франоса Трюфо, пристигане на Джони Холидей...

Между клубове и коцерти се редят срещите с Катрин Деньов, Далида, Анук Еме, Кърк Дъглас, Сами Дейвис-младши и др.

Преди този живот е било заминаването на родителите му от Армения и първите години на Азнавур в парижкия Монмартр, когато мечтае да стане звезда...

Филмът създава много интимен "Портрет на Азнавур от Шарл", придружен с фрагменти от негови песни и с личен коментар от записки и от дневниците му, озвучени с гласа на актьора Ромен Дюри.

На 1 октомври 2018 Шарл Азнавур напуска този свят на 94 години. Извън Франция е известен като "Френският Франк Синатра".

Златна Романова

Награда "Скай Арт" за най-добър филм на Шарл Азнавур и Марк ди Доменико от Филмовия фестивал в Триест (2021)
Номинация за Наградата на ТV5 за фрeнски филм на Марк ди Доменико (2020)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад