Покрив е небето

"Покрив е небето" с грижа и мечта за бъдещето

Държава: България
Година: 2020
Времетраене: 23 минути
Покрив е небето
За продукцията

Документален филм

Сценарист и режисьор: Ралица Димитрова
Оператор: Пламен Герасимов
Фотограф: Таня Дечева
Продуцент: Пламен Гресамиов
Продукиця: Б Плюс Филм (B PLus Film)
Консултанти: Диана Русева, Йорданка Велчева, Ралица Попова

Филмът е създаден по Програма "Социално ангажирани изкуства" 2020, с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", Сдружение "Знание" - Ловеч, Читалище "Иван Стефанов 1918г." - с.Петревене

"Покрив е небето" - с грижа и мечта за бъдещето.

Филмът разглежда проблемите на многодетни ромски семейства и възможните решения за промяна чрез занимания с децата. Наред с културните проблеми са представени и битовите неудобства на голяма ромска общност в българско село. Сред тях е семейство с пет деца, които живеят в голяма къща с рухнал покрив. Опитват се да се справят финансово с детски помощи и с несигурния доход на бащата. През зимата се събират в единствената стая с покрив, а през лятото могат да бъдат навсякъде и често отправят поглед към небето, в очакване на тяхната падаща звезда, която изпълнява желания…

Какви са желанията на тези деца и как може да се помогне на тези семейства? С помощта на представител на читалището, местна НПО и родителите, се сформира група от ромчета, в която освен образователни и игрови занимания, те могат да придобият елементарни умения по фотография.

ФИЛМЪТ

Преди 30 години в околностите на селото (Петревене) е имало едно-две ромски семейства, преселници от Беленци. Живеели са в катуни и се заселили тук, защото открили благоприятни условия за живот.

Постепенно към тях се присъединили техни роднини и приятели. Родили се поколения, ромската общност се разраснала и сега наброява половината население в селото. Битът им е труден, издръжката - също.

За тяхното социално и културно приобщаване от 30 години се грижи директорката на местното читалище, която вижда в това смисъл за бъдещето и е убедена, че наред с преодоляване на бедността, най-важното условие е грамотността. Мечтата й е разрушеното училище да заработи. За целта двамата с кмета със собствени средства са започнали да ремонтират стаите една по една. Предполагат, че създаването на детска градина би улеснило прехода към училищното образование. В помощ на достъпното познание за ромските деца се представя и куклен театър, който може да привлича и да предизвика спонтанен интерес.

Същата мисия има и инициативата на пристигналия младежки екип, който да вдъхнови децата с умения по фотография в кратък курс на място, с изложба. Мотивът е, че "една снимка разказва много повече от хиляда думи", тя съдържа спомен и факт в мигновена история.

Покрив е небето| Б Плюс Филм

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад