Попечителство

Съдебно решение по факти или по документи. Това дело не е единственото без свидетелства, пазени от Страха.

Държава: Франция
Година: 2017
Времетраене: 93 минути
Попечителство
За продукцията

Драма

Сценарист и режисьор: Ксавие Льогран
В ролите: Леа Дрюкер, Дени Монеше, Тома Глория, Матийо Оневийо и др.

Тя иска просто мир, Той - да вижда детето си. Те са разделени и според Съдията "не е ясно кой от двамата казва истината..."

Дебютният игрален филм на Ксавие Льогран (сценарист и режисьор) печели адмирации от критици и зрители със сюжет в тежка семейна драма, която със сигурност няма да е единствената разказана, ако не властва Страхът!

Антоан Бесон изглежда стабилен мъж, с добри доходи и професия, свързана със сигурността в една болница. Той е уважаван от началниците и колегите си. Сега иска да бъде по-близо до своя 11-годишен син Жюлиен и подава заявление за преместване в града, където момчето живее с майка си и сестра си Жозефин. Освен това претендира в съда и за родителските права в отглеждането на детето.

Със съпругата му Мириям са разведени и спомените на семейството не съвпадат с впечатлението, което Бесон оставя у другите. Той е бил агресивен, пребивал е жена си пред очите на децата, живели са в постоянен страх, но Мириам никога не е подала официално оплакване, пак от страх, за да не предизвика още агресия.

Този пропуск, дори формален и административен, се оказва в нейна вреда, когато съдията трябва да даде отговор на молбата на съпруга й за попечителство над Жюлиен, въпреки че момчето изобщо не иска да вижда баща си. Ситуацията е болезнена и критична. Кой и как ще докаже истината. Според съдията "не е ясно кой от двамата родители лъже повече", а адвокатите очакват "съдът да разреши тази семейна история, която е нито черна, нито бяла".

Проблемът е, че един документ - липсващ, фалшив или реален, може да осъди или оправдае някого, независимо от фактите, за които няма следи. Чувствата и раните не помагат в съда. Нужен е истински свидетел...

*Златна Романова

Награди и номинации

4 награди "Сезар" за филм и сценарий на Ксавие Льогран, главна роля на Леа Дрюкер, монтаж на Йоргос Ламбринос от Френските филмови награди 2019/
"Сребърен лъв" и Наградата "Луиджи де Лаурентис" за филма на Ксавие Льогран от Филмовия фестивал във Венеция
Награди и номинации за филм, сценарий, главни роли, музика и монтаж от Фестивали и форуми в Торонто, Дъблин, Загреб, Цюрих, Глазгоу, Хаифа, Маями, Палм Спрингс, Филаделфия, Сан Себастиян, Сан Пауло.. /2018-19/

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад