Портрети: Борис Димовски

"Нужен е един идиот, който да пробие с главата"

Държава: България
Година: 2000
Времетраене: 30 минути
Портрети: Борис Димовски
За продукцията

Телевизионен портрет

Сценарий: Димитър Езекиев
Режисьор: Петър Бахнев
Оператор: Ивайло Кузов

"Вярвам, защото е абсурдно" е латинската мисъл, с която Борис Димовски обяснява прогреса.
Парадоксалното мислене е залогът за творчество. И "абсурдно" не означава нереално, а дръзко. Абсурдът на неразбраните носи изпреварващата светлина, която поразява едномислещата тълпа: "В началото всяко откритие е абсурдно, но като се реализира, средноаритметичният човек веднага се приобщава и става консуматор. Всички с учените глави твърдят, че нещо е невъзможно и идва един с абсурдна мисъл и решава формулата. В този смисъл трябва един идиот, който да пробие с главата. Трябва да се търсят такива хора, да не се изолират като "завеяни" или "кукувци", защото те носят искрата..." Откъс от публицистичното предаване „Размисли”,1982|Златен фонд на БНТ

Борис Димовски е карикатурист на времето, като всички сатирици с перо, графит или четка. Завършил е графика в Художествената академия, ученик на Илия Бешков. Рисувал е за вестниците "Стършел" и "Труд" и на живо в предването "Всяка неделя" на БНТ.

Илюстрирал е над 200 книги за деца и възрастни, предимно хумористични - скандалната "Люти чушки" и "Моля, заповядайте" на Радой Ралин, "Невчесани мисли" на Станислав Йежи Лец, "Мигове в кибритена кутийка" на Олга Кръстева, "Весели народни приказки", постановките "Импровизация" по Валери Петров и Радой Ралин и "Божествена комедия" на Исидор Щок.

В поредицата "Портрети" на Редакция "Общество" на БНТ Борис Димовски разказва за началото на карикатурата, за илюстрациите, героите и оценките. Представя семейството и приятелите с фотоси, спомени и мисли - сред бои, щрихи и картини в ателието.

*Телевизионен портрет на Борис Димовски е представен и през 1975 в рубриката "Черно на бяло" на Редакция "ЛИК" на Българската телевизия.

*zr

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад