Портрети – Красимир Кюркчийски

Откровен разговор с композитора Красимир Кюркчийски за "нивата" в музиката и изкуството

Държава: България
Година: 2000
Времетраене: 27 минути
Портрети – Красимир Кюркчийски
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Петър Бахнев
Режисьор: Петър Бахнев
Продуцент: БНТ

Портрет на Красимир Кюркчийски в лична среща с композитора, в къщата му в село Боженци.

В откровен разговор Красимир Кюркчийски разказва за фолклора като феномен и за развитието в жанра, коментира коя музика е продаваема в днешно време и разкрива любовта си към Боженци и природата.

Музикантът споделя разочарованието си от съвременните вкусове и критерии за музика. Призовава, както има Министерство за защита на околната среда, да има и "Комитет за защита на Музиката" от... боклука.

Композиторът оценява, че в света България е известна с "Мистерията на българските гласове", с българските виртуозни цигулари и с някои музикални разработки. Признава българският фолклор за уникален и достъпен, но и за тази музика се изисква грамотност и критично констатира, че днес липсва реална музикална култура.

Сред природна гледка от мястото, в която живее, минават моменти от живота и творчеството на Красимир Кюркчийски - с архивни кадри, фотоси и с музика от Хор "Космическите гласове".

КРАСИМИР КЮРКЧИЙСКИ


Красимир Кюркчийски е изтъкнат български композитор и диригент.
Роден е на 22 юни 1936 в Троян. Завършил е Българската държавна консерватория, специалност "Композиция" при проф.Панчо Владигеров. Специализирал е в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович.
Работил е като диригент на Оркестъра на ДАНПТ "Филип Кутев" и на Ансамбъла за народни песни на Българското радио, известен по-късно като "Мистерията на българските гласове".
Красимир Кюркчийски създава нов подход в обработката на фолклорни песни, придобили голяма популярност в репертоара на български и чужди изпълнители. Негови музикални обработки са включени в севтовното издание на Марсел Селие - "Мистерията на българските гласове", оценено с Наградата "ГРАММИ".

Красимир Кюркчийски е сред най-изпълняваните български композитори в чужбина - в Италия, Франция, Русия, Германия, Австралия и мн. др. Удостоен е с отличия, грамоти и награди.

Освен класическа музика за опера и балет, за симфоничен, струнен и духов оркестър, както и фолклорни разработки, Красимир Кюркийски композира и оригинална музика за филмите - "Записки по българските въстания", "Апостолите", "Дърво без корен", "Свобода или смърт".

В последните години от живота си Красимир Кюркчийски се оттегля от София и предпочита да живее и работи в село Боженци.

Българският Марсел Селие

Красимир Кюркчийски| Съюз на българските композитори

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад