Последната свобода на Георги Константинов

"Атентат" срещу статуя и присъда за дисиденти в сянка - без слава, власт, имоти и милиони

Държава: България
Година: 2018
Времетраене: 96 минути
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Тошо Пейков и Росен Елезов
Режисьор: Росен Елезов
Оператор: Росен Елезов
Музика: Константин Цеков

"Последната свобода на Георги Константинов" разказва за съдбата на един от малцината, реагирали срещу диктатурата не само формално и вербално, но и реално.

На 3 март 1953 19-годишният Георги Константинов организирал взривяването на паметника на Сталин в Борисовата градина в София. Два дни по-късно диктаторът умира и това го спасява от смъртно наказание. За "Атентата" срещу статуята на Сталин" Георги Константинов е осъден на 20 години с лишаване от свобода, 10 от които минават в най-тежките режими на затворите и в психиатричните клиники.

Условията са невъзможни: "В килията, на площ от 12-13 кв. метра са затворени 64 човека, наблъскани един до друг, по 6-7 души на кв. метър. Някои не издържат, остават без крака, други полудяват".
Георги Константинов е разработван от 217 офицери на Държавна сигурност и 14 генерали, начело с черния кардинал Григор Шопов .

След амнистия през 1962 е освободен, но остава под постоянно наблюдение на службите. През 1973 успява да избяга през Югославия в Италия, оттам към Франция, където се установява и през следващите 18 години е сред водещите фигури на емиграцията в Париж. Не приема френски паспорт и гражданство, защото е сигурен в краха на комунизма.

През 1991 година се връща в България, но остава в тотално затъмнение.

В затвора прякорът му е Анархията. Думата е страшна за злоупотреби и както цитира режисьорът Росен Елезов: "Анархистите са ненавиждани от всички, които са на власт, само не и от тези, които искат да я получат". Така анархията става етикет и инструмент за разни манипулации.

Историята показва, че Властта произвежда Доносници, Жертви и Фалшиви герои.

ВЪПРОСЪТ, който не се задава публично е: "Има ли СЦЕНАРНИ ДОСИЕТА на "репресирани и ЖЕРТВИ", подходящи за издигането на ФАЛШИВИ герои с морални и материални облаги от "Демокрацията" ?????....

ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ НЯМА НИЩО освен Последната и гола свобода. Той е математик, член на Федерацията на анархистите в България и журналист от в. "Свободна мисъл", автор на публикации и трудове, издател на "Шрапнел".

*zr

Документалният филм "Последната свобода на Георги Константинов" е сниман дълго, с малко средства, осигурени от екипа, без държавно финансиране:

"Снимах филма за Георги Константинов 12 години, защото спонсори се плашеха, като чуеха името му..."
Режисьорът Росен Елезов:
"Западът има вина - легитимира новата номенклатура и комунистите, които за една нощ се пребоядисаха. Преходът беше програмиран така, че истинските дисиденти да останат в сянка"|Factor.bg