Последни желания

Кой как изглежда и какво ще избере в паузата между живота и смъртта

Държава: България
Година: 1983
Времетраене: 115 минути
Последни желания
За продукцията

Историческа гротеска

Сценарий: Миряна Башева, Рангел Вълчанов
Режисьор: Рангел Вълчанов
Оператор: Радослав Спасов
Художници: Борис Нешев, Недьо Недев
Музика: Кирил Дончев

В ролите: Стефан Мавродиев, Антония Жекова, Диана Софрониева, Георги Мамалев, Димитър Тодоров и др.

ФАБУЛА

"През времето на две войни - Балканската и Първата световна, се преплитат нравите на "обикновения" човек и управляващата върхушка, потънала в царствени ритуали. В празнично декориран фон се разкриват абсурдът и обликът на великите личности и на техните заблудени поданици".

ФИЛМЪТ

Типично за режисьора Рангел Вълчанов, във филма "Последни желания" героят е шопски селянин, а историята пародийно изобилства с "устойчиви" сентенции и крилати афоризми за "прогреса" и малодушието на човека, без разлика в положението - с титла или с корени, с маниери или с мисли, с бутафорен замах или с наивен героизъм...

СЮЖЕТ

На фронтовете на Първата световна война боевете са прекратени. В това кратко примирие европейските кралски глави се споразумяват да играят голф.

Фотографът Жеко е вдъхновен от възможността да запечати за поколенията цялото аристократично великолепие през този август.

Докато текат приготовленията, той се отбива в съседното имение, притежавано от две мистериозни млади жени.

Лекият флирт с тях прераства в по-дълбоко привличане и когато едната дама неуспешно се опитва да саботира вечерното парти, Жеко поема цялата отговорност. С този кавалерски жест той се разделя с досегашните си илюзии.

Под изкуственото осветление камерата му улавя нелепостта на знаменитостите, предизвикали толкова човешки страдания. Воден от наивен героизъм, той още вярва, че достойно ще посрещне и смъртта си...

"Последни желания" не е сатира, а гротескна алегория на мира и войната, на живота и смъртта, с образите на две жени за едно и също изкушение, и изборът винаги изглежда нищожен, независимо от времето и мястото в "голямата" постановка на света.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад