Предизвикателствата пред японското гостоприемство

Какво е "омотенаши" и защо това не е задължение, а начин на живот...

Държава: Япония
Година: 2022
Времетраене: 30 минути
Предизвикателствата пред японското гостоприемство
За продукцията

6-серийна документална поредица

Японската поредица "Предизвикателствата пред японското гостоприемство" представя шест жени от различни държави, които живеят в Япония и трябва да усвоят местни вековни традиции за 10 дни. Не е лесно, но предизвикателството наистина е голямо за японското гостоприемство.

Гостоприемството в Япония се нарича "омотенаши" и това не е задължение, а начин на живот.
"Омоте" означава "покритие, маска, публичност". "Наши" означава "без".. Т.е "Омотенаши" е искреност, без фалш и разплата, в услуга на нечие желание за щастие.

Първите прояви на прочутото японско гостоприемство водят към ХVІ век (1522-1591) с майстора на чаените церемонии Сен но Рикю, който учи на това, какво представляват навиците, които превръщат госта в нещо повече от този, който плаща за нещо. В замяна, домакинът отдава най-доброто за посрещането му, без да очаква нищо.

Японците се гордеят със своето гостоприемство и Омотенаши е нещо по-дълбоко от добро посрещане, което се наблюдава навсякъде в страната и представлява култура на мислене с отношение.

Някои от стъпките, с които за кратко чужденецът може да го усети, са отсядане в японски риокан и вечеря с кайсеки, чаена церемония в градина и домашен престой в японско семейство.

През 2020 година Япония посреща 40 милиона туристи от цял свят, отворените риокани са 52 000 и един от най-старите е в Префектура Ишикава.

Точно там шестте чужденки от САЩ, Мексико, Испания, Узбекистан, Филипините и Тайван минават топ-курса на Накаи за 10 дни, вместо за 6 месеца, и нито едно от времената няма да им стигне за усвояване на вековни традиции..


Все пак, за по-малко от две седмици, курсистите трябва да се научат да носят кимоно, да спазват етикета, дори и в личния поздрав, да извършват чаена церемония, да поднасят храна... Усилията им не минават без смях и сълзи, но нещо ценно остава, защото:

"Добрите спомени са съкровищата в сърцето".
"Да създаваме съкровища за нашите гости е сърцето на нашето гостоприемство".

Това е мотивът за "Предизвикателствата пред японското гостоприемство" в поредицата на Японската телевизия "Токай", разпространявана от Мрежата на Фуджи в над 20 страни и региони в света.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад