Преходът

Каква може да е "сделката" за Живот със... Смъртта

Държава: Франция
Година: 1986
Времетраене: 80 минути
Преходът
За продукцията

Мистичен трилър

Сценарий: Ален Делон, Рене Манзор
Режисьор: Рене Манзор

В ролите: Ален Делон, Ален Лалан, Кристин Боасон, Жан-Люк Моро, Кристиан Брандел и др.

ФАБУЛА


Косачът (Смъртта) иска от анимационен режисьор да създаде филм по определено задание или... той ще загуби детето си.

СЮЖЕТ

Жан Диаз е писател, режисьор и художник на анимационни филми. След раздяла със съпругата си Катрин той се радва на моментите със своя 8-годишен син Давид. Пътувайки с кола край морето, двамата попадат в катастрофа, която се оказва фатална и може би неслучайна.

Жан Диаз е тежко ранен, а синът му Давид е в дълбока кома. Тогава се появява Смъртта ("Косачът"), която изглежда наблюдава всичко на земята, интересува се от творчеството на Диаз и предлага сделка - режисьорът да направи филм за насилието на хората, за да живее синът му . Жан приема. През това време Давид живее с майка си и с мисълта, че баща му е затворен от "една стара просякиня".

Докато работи по задачата, аниматорът осъзнава, че не той, а Смъртта режисира този филм с друг замисъл, чиято цел е унищожение на човечността и човечеството. Търсейки начин да избяга, Диаз открива Пасажа - Преход към живота.

Но тъй като е наблюдаван, Смъртта няма да го остави и ще вкара сина му в същия анимиран сюжет. За да спре целия ужас, Жан Диаз трябва да прекъсне сделката и да отреже ръката на Смъртта...

АЛЕН ДЕЛОН

Актьор в над 90 роли и продуцент на повече от 30 филма, Ален Делон изглежда несравним не само с артистизъм и красота, но и с послания. Работил е с големите имена в киното - Мелвил, Висконти, Антониони, Джоузеф Лоузи, Жан-Люк Годар, Луи Мал и продължава в свой стил, който не е типичен и еднозначен.

Делон е любим актьор, труден режисьор и голям продуцент, снимал е всичко - и литература, и война, и трилър, и комедия. Не се отказва да изследва и нещо повече като съсценарист на филма "Преходът" - мистичен, библейски или технологичен хорър с кодирано послание, изпреварващ времето и събитията днес.

Темата е за Живота, управляван от Смъртта, която от голям компютър с множество екрани може да предизвика гибелта на тези, на които им е дошло времето или на тези, които Косачът поиска. По същата причина са свързани баща и син в съдбовен инцидент, с изпитание за обичта, саможертвата и самия Живот в заложен капан.

Ален Делон посвещава този филм на своя син и на своя баща.


Удостоен с Почетната "Златна палма" в Кан през 2019, Делон признава: "Аз съм бил предопределен ("програмиран") за голям успех, но не и за щастие. Двете сякаш не вървят заедно".

Относно "Преходът" важат думите на Ален Делон, че:
"Има неща, трудни за разбиране от възрастните, но не и когато тези неща засягат децата".

Златна Романова


Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад