Присъдата на Франтишек Клос

Награда от врага и сигурна смърт за предателя

Държава: Полша
Година: 2000
Времетраене: 96 минути
Гледайте по БНТ 1 на: 13.07.2024, 23:00
Присъдата на Франтишек Клос
За продукцията

Историческа драма

По книгата на Йозеф Рембек

Режисьор: Анджей Вайда
В ролите: Мирослав Бака, Мая Коморовска, Артур Жмийевски, Кищоф Глобиш и др.


ФАБУЛА


През Втората световна война в Полша местен полицай толкова силно иска да бъде "голяма клечка", че помага на немците, като предава поляци и евреи. Накрая идва и неговият ред.

ФИЛМ
Известният полски режисьор Анджей Вайда екранизира в телевизионна адаптация действителна история, описана в книгата на Йозеф Рембек, за предателството на полски полицай през германската окупация в Полша.
В главната роля е актьорът Мирослав Бака, който пресъздава комплексната драма на местен антигерой с болни амбиции в световна война.

СЮЖЕТ


Малък град близо до Варшава в годините на германската окупация. Франтишек Клос е редови полицай, обзет от мания да преследва евреи и поляци от съпротивата, защото иска да стане германец и това е неговият начин да докаже своята германска принадлежност.


Ограничен в желанието въпреки действията си, Франтишек пие, за да се успокоява и да зарежда омразата към своите сънародници, дори към семейството си, въпреки че съпругата му прощава всяка негова "слабост".
Колегите в полицията го отбягват, притеснени от действията на слабоумен, но опасен фанатик.


Преградата пада, когато полицай Франтишек не само предава, но и убива поляк. Полската антифашистка организация издава присъда за сътрудници на нацистите. Клос знае и изпада в параноя, но не спира да предава поляци, антифашисти и евери и пие още повече, за да удави страха и греховете си.


В ужаса си, Франтишек освен кръчмата посещава и църквата, където свещеникът е потресен от изповедта му въпреки опрощението, което дава на всеки.


Започва разплата. След първия наказан предател немците отвръщат с групово убийство на местни граждани. В престрелка на пазара Франтишек Клос толкова се старае да сътрудничи на врага, че стреля по всичко, което се движи, дори 7-годишно момиче.

СС решава да награди лоялния полски полицай, като му урежда така желаните германски документи. За Клос сякаш външният свят се отваря, но вътрешният се затваря - съпругата му го напуска, майка му се отказва от него.

Объркан, Франтишек Клос се отправя обичайно към бара за следващата утешителна чаша, която ще бъде последна.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад