Пучини

Какво тежи зад голямото чувство в музиката на Пучини...

Държава: Италия
Година: 2009
Времетраене: 100 минути
Пучини
За продукцията

Биографична драма

Режисьор: Джорджо Капитани
В ролите: Алесио Бони, Софи фон Касел, Франческа Кавалини, Стефания Сандрели и др.

ФИЛМЪТ

Пучини е сред най-филмираните композитори, повече от Верди.

Биографичната драма "Пучиини" разкрива красотата, любовта и болката, съпътствали композитора, докато създава прочутите си опери - "Бохеми", "Тоска", "Мадам Бътерфлай". Въпреки възторга от музиката, чувството, което витае във и около тях е... вина. Тази неизказаност сякаш белязва съдбата и на последната му творба - "Турандот".

ФАБУЛА

...Още от детството си в Лука Пучини чувствал, че музиката и любовта ще имат важна роля в живота му. Въпреки шанса да стане органист в Тоскана като баща си, талантът му го отвежда отвъд границите на църковната музика и с подкрепата на майка си Джакомо открива онова, което иска и ще следва с цялото си сърце: "Онова, което знам със сигурност е, че музиката и любовта са единственото, което нося в себе си"...

СЮЖЕТ

Виена, 1924. Прочутият оперен композитор Джакомо Пучини се доверява на журналистката Лиза Берман да го придружи в пътуване през миналото му.

(...)

20-годишен, той се влюбва в Елвира - омъжена жена, която тайно се опитва да отговори на чувствата му. Джакомо живее в бедност в Милано и едва се справя като музикант, но след завършване на образованието си успява да направи впечатление. Изпълнен с надежда, се явява на Конкурс за оперни композитори, за да спечели така необходимите му пари като награда, но е отхвърлен.

Първа помощ му оказва либретистът Фонтана за едноактовата опера "Вили". Следва утвърденият издател Джулио Рикорди, който поръчва на Пучини да напише операта "Едгар" и тя се оказва провал.

Междувременно Елвира напуска съпруга си, за да живее с Пучини и въпреки щастието двамата са обзети от силно чувство за вина. Композиторът се съмнява в себе си, но отново с подкрепата на импресариото Рикорди се опитва да твори в покой и скоро превзема оперните сцени на Европа с "Манон Леско".

Рикорди иска още и нещо ново. От своя бивша любовница, танцьорка в кабаре, той попада на романа "Бохемски живот" - тема, върху която вече се е пробвал Леонкавало. Печели Пучини, той ще сътвори музика за тази история и изисква за диригент Артуро Тосканини въпреки съпротивата на Рикорди.

"Бохеми" е готова и изключителна, а Пучини потъва в работа по следващата си опера - "Тоска", за която получава вдъхновение от митично същество. "Тоска" е триумф. Джакомо заминава за Лондон, където е "наелектризиран" в театъра от пиесата "Мадам Бътерфлай". Обратно в Италия композиторът е привлечен платонично от семейната прислужница Дория Манфреди. Елвира бързо я уволнява и изисква от Пучини да обещае, че никога повече няма да я види.

Скоро след това Дория се самоубива. Пучини пише "Мадам Бътерфлай", която се проваля на премиерата в Милано и едва след някои поправки се завърта успешно в Европа.

Историята от живота на Пучини достига настоящето. Във Виена журналистката, пред която композиторът се изповядва, го води на концерт със съвременна музика и той изведнъж се чувства остарял. В същото време съпругата му е обезпокоена за здравето му. Лекарският преглед показва, че Пучини има рак на гърлото.

Музикантът е на лечение в Брюксел и изпитва вина за смъртта на Дория Манфреди. В една безсънна нощ той захвърля в огъня партитурата на недовършената си опера "Турандот".

Елвира успява да спаси ръкописа. Пучини умира. След смъртта му, през 1926, "Турандот" е представена за първи път в Милано, в присъствието на Елвира и двете им деца - Тони и Фоска.

На диригентския пулт е Тосканини и изпълнението спира там, където е спрял и Пучини....

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад