Ритъмът на сърцето

Хореографията не е само сценична, тя е универсално и често незабележимо движение на всичко в природата...

Държава: България
Година: 2020
Времетраене: 30 минути
Ритъмът на сърцето
За продукцията

Документален филм

Автор: Десислава Шишманова
Продуцент: БНТ 2-Пловдив

Всичко ли е хореография? А хореографията всичко ли е? Кое е онова, което движи телата на артистите и ги кара да се чувстват абстрактно щастливи? Или пък да страдат, танцувайки, като героя на Казандзакис - Алексис Зорба. Как музиката отваря вратите за танцовия спектакъл и кога изкуството говори на сърцето на публиката?

Тези отговори търси разговорът с четирима млади хореографи, участници в Х-я юбилеен Конкурс за съвременен танц за Наградата на името на Маргарита Арнаудова. Конкурсът е създаден от акад. Калина Богоева, в памет на забележителния хореограф Маргарита Арнаудова. Целта е да свързва млади български хореографи с млади български композитори, да създава възможности за творчески обмен на идеи.

От първия конкурс, участници в който са Боряна Сечанова, Олеся Пантикина, Антония Докева, Мила Искренова, са минали десетки години с водещи имена в съвременното хореографско изкуство. Във филма Боряна Сечанова и Олеся Пантикина разказват за началото и за днешните носители на Наградите на журито и на публиката.

Наградените

Професионалното жури отличи Таня Кацарова - солист на балет АРАБЕСК и известния млад хореограф в спектаклите на Дияна Добрева - Деян Георгиев.

Публиката единодушно избра Надежда Дичева. С особена гражданска ангажираност се отличава спектакълът на Коста Каракашян, известен с последователните си интереси и действия в защита на човешките права.

Талантът и емоционалната отдаденост на изкуството е общото между четиримата хоерографи, различни в подхода и оригиналните си интерпретации в съвременното танцово изкуство.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад