С БНТ завинаги: 100 години Лиляна Бочева

С БНТ завинаги: 100 години Лиляна Бочева
В предаването
Всички броеве

Между улиците „Горна махала“ и „Наука“, в непосредствена близост до 60-то Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ и 63-та Детска градина „Слънце“ в столичния квартал „Бенковски“, се намира улица „Лиляна Бочева“.

Дълга е около 300 метра. Случаен минувач няма да има време дори да се замисли коя е жената, на която е кръстена улицата, докато я премине от край до край. Какво толкова е направила тази жена, че да заслужи подобно увековечаване?

Съседна на „Лиляна Бочева“ е улица „Бодра смяна“. Тя е малко по-дълга. Около 350 метра. Сложете си ръката на сърцето и признайте колко от Вас от раз биха свързали имената на двете улици. Колко от вас веднага биха си дали сметка, че общото между тях е неизмеримият в елементарни мерни единици горд и славен път през времето на една феноменална вокална школа.

Хор „Бодра смяна“ получава името си през декември 1946 година, когато деца от хора на „Софийските славейчета“ се подготвят за концерт пред тогавашния премиер Георги Димитров. Всъщност „Бодра смяна“ е не просто пряк продължител на „Софийските славейчета“ (чийто кръстник е маестро Добри Христов), но и наследник на легендарните му традиции.

Създател и ръководител на „Софийските славейчета“ и „Бодра смяна“ до сетния си дъх през 1975-та е бележитият диригент и музикален педагог Бончо Бочев. Лиляна Бочева продължава достойно делото на своя баща. Под нейното диригентство „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите български и световни детски хорове. Осъществява хиляди радио и телевизионни записи, издава десетки грамофонни плочи, изнася стотици престижни турнета зад граница.

„Учеше ни да бъдем хора“ допълват хористите й, които от незапомнени времена се наричат взаимно „Бодросменци“. На 12 април 2024-та се навършват 100 години от рождението на Лиляна Бочева. Какъв по-подходящ повод да си спомним за нея и видим отново златните ленти от златния фонд на телевизия първа.

На гости ще бъдат „Бодросменците“ Катя Диманова – ръководител на камерна капела „Полифония“, Милица Божинова – диамант в короната „Фамилия Тоника“, Борис Солтарийски – момчето, което вече диша в такт седем осми и днешният диригент на прочутия хор – Александър Кочков. Спомените си за детството ще споделят Мишо Белчев, Стефан Димитров и Орлин Горанов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад