С очите на киното

Пътят на киното от Париж до Русе

Държава: България
Времетраене: 30 минути
С очите на киното
За продукцията

Документален филм

Продуцент: БНТ 2 - Русе

Документалният филм "С очите на киното" е посветен на първата прожекция на филм в Русе и 100-годишнина от организираното Кинолюбителско движение в България.

История на киното от Париж до Русе

На 21 март 1895 година в Париж за първи път е прожектиран филм на братята Огюст и Луи Люмиер - "Работници напускат фабриката". Дължината е едва 46 секунди. Братята Люмиер заснемат работниците от фабриката "Люмиер" на баща им в Лион, с изобретения от тях кинематограф за движещи се картини. Снимките са били в края лятото на 1894, за да има повече светлина, която не достига през есента и зимата.

Българите са сред първите зрители на киното.

На 27 февруари 1897 г. е била първата кинопрожекция в България. Филмите на братя Люмиер са гледани първо от жителите на град Русе, а през следващите месеци и в цялата страна. Киносеансите са провеждани в съпровод от пиано или саксофон, тъй като самите филми са били без звук. Звук във филмите се появява в края на 20-те години на ХХ век.

*Рождената дата на киното всъщност е 21 март 1895.
На 28 декември 1895 е била следващата първа, но вече платена прожекция на филма на Люмиер в сутерена на "Гран Кафе" в Париж. Тази дата се отбелязва като Международен ден на киното.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад