Събитието

Абортът във Франция в средата на ХХ век...

Събитието
За продукцията

Биографична драма

Режисьор: Одри Диуан
В ролите: Анамария Вартоломей, Сандрин Бонер, Луиз Шевилот, Анна Муглалис, Луана Байрами и др.

СЮЖЕТ


През 1963 година във Франция Ан е умна студентка с амбиции, но забременява случайно. По това време в страната абортът е забранен и незаконен, наказва се със затвор или смърт.

Анн е изплашена за бъдещето. Вероятността да завърши университета се топи всеки ден, а коремът й бързо расте, защото привидно загрижен лекар й е предписал лекарство, което вместо аборт предизвиква укрепване на плода.

Студентката Ан няма на кого да се довери - приятелките й не споделят нейната тревога и отговорност, момчетата се забавляват със състоянието й, родителите й не знаят, преподавателите - също. Не всички лекари й отказват помощ, но рискът остава. Ан трябва сама да се изправи срещу срама и болката, дори ако цената на решението е затвор.

ФИЛМЪТ

"Филмът е по едноименна мемоарна книга на Ани Ерно, описваща кошмарните ѝ преживявания за извършен аборт през 60-те години на ХХ век във Франция".

Ани Ерно е френска писателка и професор по литература, удостоена с Нобелова награда за литература през 2022 - "За смелостта и клиничното наблюдение, с което разкрива корените, отчуждението и колективните белези в индивидуалната памет". Творбите й са предимно автобиографични, на границата на изследвания в социологията.

"Събитието" се появява в период, когато темата за абортите отново е актуална по държави и в световен план.

*Почти 15 години преди филма "Събитието" темата за абортите е изследвана и реалистично представена - с още по-голям интерес и с множество награди - в румънската драма на Кристиан Мунджиу "4 месеца, 3 седмици и 2 дни" (2007), където младата актриса в главната роля също се казва Анамария Маринка (в "Събитието" е Анамария Вартоломей).

Златна Романова

"4 месеца, 3 седмици и 2 дни"


Награди и номинации за "Събитието":


Награда "Сезар" за млада обещаваща актриса на Анамария Вартоломей (2022)

"Златен лъв" и Наградата на ФИПРЕССИ за най-добър филм на Одри Диуан от Филмовия фестивал във Венеция (2021)


Награди за актьорски кураж Анамария Вартоломей и за най-добър чуждоезичен филм от Сдружението на жените-критици в киното (2022)
Награда за най-добър режисьор на Одри Диуан от Международния филмов фестивал в Палм Спрингс (2022)
Награди "Люмиер" за най-добра актриса на Анамария Вартоломей и за най-добър филм на Одри Диуан от Френските национални награди (2022)
Голямата награда за най-добра литературна адаптация във филм на Одри Диуан от Фестивала "Синелибри" в София (2021)
Номинации за филм от БАФТА, от Фестивал в Кливланд, от критиката в Чикаго, Дъблин, Индиана, Портланд, Сан Диего, Валядолид (2021-2022 )

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад