Съдия след игото

Филм за нeпознатия Иван Вазов -  поет и... мирови съдия

Държава: България
Година: 2021
Времетраене: 30 минути
Съдия след игото
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Силвия Недкова
Режисьор: Мартин Геновски
Оператори: Симеон Симов, Цветан Недков
Художник: Бояна Бъчварова
Музика: Цветослав Тошев

Участват: Асен Кобиларов (Иван Вазов) Миглена Бохеми Везирова, Жори Руменов, Красимир Георгиев, Дафина Стефанова, Антоанета Кирова, Атанас Павлов, Нина Петрова, Митко Радомиров, Милен Минков
Продуцент: БНТ

Филмът е реализиран със съдействието на Община Берковица

Документалният филм "Съдия след игото" разказва за малко познат период от живота на Иван Вазов, когато той все още е далеч от титлата "Народен поет" и още не е написал "Под игото" и "Епопея на забравените".

ИСТОРИЯТА

След Освобождението, когато българската държава има нужда от умни и способни хора, 29-годишният Вазов е избран за първия мирови съдия в Берковица. Писателят попада на място, за което няма юридическо образование и опит, но се опитва да бъде принципен. Решенията му невинаги са приети с одобрение от обществото, освен това и трудно се вписва в еснафския пейзаж. Величествената красота на Балкана и животът в града обаче го вдъхновяват да напише след това много от емблематичните си произведения – "Грамада", "Нова земя", "Митрофан и Дормидолски" и др. В Берковица Вазов преживява и една обречена любов с туркинята Зихра от харема на местния бей, на която поетът посвещава стихотворението си "Зихра".

След година и половина Иван Вазов се отказва от съдийството в Берковица. Периодът му е свързван със забавни легенди от началото на българското правораздаване.

Режисьорът Мартин Геновски:

"Искахме да покажем един различен, непознат Вазов. Точно защото тази част от живота на Вазов не е позната, решихме да я покажем, а и защото е силна, емоционална и любопитна човешка история. Вазов попада на място, където нравите и обичаите са много различни и в голям разрез с неговия свободолюбив дух. Сега признат за гений, тогава е бил доста недолюбван. За тази част от живота на поета научих много и от моя професор по режисура Дочо Боджаков, който винаги разказва по вдъхновяващ начин и много ми помогна да създам филма. Искрено му благодаря не само за филма, а изобщо, че повярва, че от мен ще стане режисьор преди десетина години", Мартин Геновски, режисьор на филма.

ФИЛМЪТ

Актьори репетират драматизация по повестта на Иван Вазов "Митрофан и Дормидолски". Докато се подготвят за спектакъла, те откриват много подробности за времето, което Вазов прекарва в Берковица като съдия, научават за интересни съдебни дела от неговата кратка юридическа практика, четат какво са написали вестниците за 29-годишния Вазов и как са го приемали неговите съграждани и съвременници.

Филмът "Съдия след игото" е представен на специална прожекция в град Берковица - на 18 май 2022, в местното Народно читалище "Иван Вазов – 1872".

Номинации за доументален филм и документален дебют от Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов"

"Митрофан и Дормидолски"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад