Съпребивание с културата на старите българи

Откъде започва и докъде стига цивилизацията

Държава: България, Австрия
Година: 1991
Времетраене: 46 минути
Съпребивание с културата на старите българи
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Константина Гуляшка
Режисьор: Константина Гуляшка
Оператор: Георги Ангелов
Музика: Георги Генков

Пътят на писмеността, вярата и духовното развитие на България през IХ-ХIV век.

Документалният филм "Съпребиваване с културата на старите българи" представя богатото духовно и културно наследство от Първото и Второто българско царство - с уникални ръкописи, апокрифи, икони, стъклописи, съхранявани в Лондон, Ватикана, Австрийската академия на науките, Рилския манастир, Преслав и др.

Цивилизацията на обществото започва и продължава с писмеността - в Старобългарската литература със символиката и графичните конструкции, с глаголицата и Кирилицата, с книжовното дело на Кирил и Методий, на Презвитер Козма, Йоан Екзарх, Патриарх Евтимий и техните ученици и последователи. Във филма са представени фрагменти от преписи и произведения, от апокрифна и исихастка литература.

Историята пази текстове, обкови, украси, закопчалки, съхранени в манастири, музеи, библиотеки и академии в Европа.
Старобългарски ръкописи се съхранявани в Библиотеките на Лондон и Ватикана, в Рилския манастир и в Народната библиотека в София.

В документалното изследване са включени страници от "Проглас към Евангелието" и други писмени следи от периода на Първата и Втората българска българска държава. Посетени са Параклисът с Паметна плоча на Свети Кирил Философ, Църквата "Свети Климент Охридски", Велики Преслав, Охридското езеро, Рилския манастир, Царевец и Патриаршеската катедрала във Велико Търново.

Професор Хунгер и професор Кретценбергер от Австрийската академия на науките оценяват достиженията на Старобългарската литература.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад