сБогом с Патриарха

сБогом с Патриарха
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България се сбогува с патриарх Неофит. Негово Светейшество почина в сряда, на 78-годишна възраст, след продължително боледуване.

От 9.30 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна заупокойна Света литургия. Службата е оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е временен наместник-председател на БПЦ в съслужение с митрополити, епископи, свещеници. Около 10.15 ч. пристигна Вселенският патриарх Вартоломей.

Поканени бяха и представители на поместните православни църкви. На литургията е и предстоятелят на Украинската църква Епифаний Киевски. Присъстват премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, председателят на парламента Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, посланиците на Украйна и Русия и други високопоставени гости.

В 11.40 ч. започна опелото, водено от Вселенския патриарх Вартоломей, заедно с представители на поместните православни църкви и архиереи на БПЦ.

В 13.00 ч. започна литийно шествие до храм "Св. Неделя", където патриархът бе положен за вечни времена. Тялото на патриарха бе пренесено върху оръдеен лафет, изработен специално за погребението на цар Борис Трети през 1943 г. Тогава лафетът е бил теглен от шест коня, но днес това направи бойна машина.

Да бъде погребан в митрополитския храм "Света Неделя" е воля на самия патриарх и решение на Светия синод. Приживе Неофит казвал, че иска да бъде положен на слънчево място, за да си спомня за красотата на света. Тленните му останки бяха положени от южната страна на храма, зад гроба на Екзарх Йосиф.

В специалното студио на БНТ - „сБогом с Патриарха“, с водещ Георги Милков, гости бяха богословът Димитър Арнаудов, доц. Екатерина Дамянова, доц. Костадин Нушев, д-р Камен Данов, журналистът Андрей Захариев, продуцентът Даниел Спасов и Ириней Константинов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад